ODBOJKA

Tudi dekleta po poti srebrnih fantov

Italijanski strokovnjak Marco Bonitta novi selektor slovenskih odbojkaric.
Fotografija: Novi selektor slovenskih odbojkaric Marco Bonitta želi po moški poti. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Novi selektor slovenskih odbojkaric Marco Bonitta želi po moški poti. FOTO: FIVB

Udarni slovenski odbojkarski reprezentanci, moška in ženska članska, do včeraj uradno nista imeli (novega) selektorja. Pri trikratnih evropskih podprvakih in četrtouvrščenih v lanskem premiernem nastopu v ligi narodov, denimo, še vedno ni razčiščen položaj okoli dvakrat srebrnega trenerja Alberta Giulianija.

Giuliani je klubsko iz Poljske iz Asseco Resovie iz Rzeszowa presedlal v grški Olympiakos, selektorsko, z lanskim EP mu je namreč potekla pogodba z Odbojkarsko zvezo Slovenije, pa ... »Selektor bo znan najpozneje do sredine februarja. Ne morem potrditi, da bo to še naprej Alberto Giuliani, a lahko trdim, da bo Slovenijo tudi v prihodnje vodil vrhunski strokovnjak. Z Giulianijem se še naprej pogovarjamo, toda končnega dogovora še ni. A glas, da smo v tem trenutku brez selektorja, se je razširil med trenerji in njihovimi zastopniki, na zvezo dobivamo številne ponudbe,« je razložil predsednik OZS Metod Ropret. Izbrana vrsta deklet pa ima novega selektorja, to je v skladu s smernicami zadnjih let tako pri moških kot pri ženskah Italijan. Marco Bonitta je z vodstvom OZS podpisal dveletno pogodbo. »Ko se je ponudila priložnost za sodelovanje s tako uglednim strokovnjakom, smo jo zagrabili z obema rokama. Prepričan sem, da bo pustil globok pečat, pričakujem nekaj podobnega, kot se je z Andreo Gianijem dogodilo pred leti v moški reprezentanci,« je prepričan Ropret.

Strast in ambicija

Bonitta je leta 2002 popeljal Italijanke do naslova svetovnih prvakinj, ob tem še do dveh evropskih podprvakinj, azzurrinje je leta 2006 zapustil, a se po osmih letih vrnil. Vadil je tudi poljsko žensko izbrano vrsto, kot klubski trener slavnega Foppapedrettija iz Bergama je ekipo popeljal do dveh scudettov, pokalne krone in dveh naslovov v ligi prvakinj. Njegova prva naloga bo Slovenijo iz srebrne evropske lige dvigniti v zlato, nato bo to uvrstitev na evropsko prvenstvo 2023.

»Zame je delo z reprezentanco Slovenije velika motivacija. Ko mi je predsednik Ropret predlagal sodelovanje, sem takoj začutil pozitiven odnos. V njegovih besedah sem zaznal strast, hkrati pa tudi jasno ambicijo, da bi se slovenska ženska reprezentanca čim bolj približala uspehom moške,« je omenil Bonitta.

»Cilji v vlogi slovenskega selektorja pa ne bodo le zmage, prva naloga bo igralkam vcepiti pravi značaj in miselnost nenehnih izboljšav. Pomembna je tudi odgovornost, najpomembnejša pa volja. Ekipa mora verjeti vase, da vanjo zaupam in verjamem tudi sam. Izjemno pomembna sta medsebojno zaupanje in iskrenost. Ko se bomo skupaj odločili, da bomo nekaj postorili, bomo morali vsi skupaj to tudi narediti. To je vselej prvi korak v moji trenerski filozofiji. Torej, igralke morajo trdo delati in napredovati v telesnem, psihološkem in taktičnem pomenu,« je 58-letni Ravenčan razgrnil svojo filozofijo. Marko Uršič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije