EVROPSKO PRVENSTVO

Slovenci tragični junaki: tudi v tretje ni šlo do zlata

Trdi boj za vsako točko in vrhunska odbojka. Bravo, fantje, srebro se sveti kot zlato!
Fotografija: Naši so se dobro borili. FOTO: Cev
Odpri galerijo
Naši so se dobro borili. FOTO: Cev

Po včerajšnji legendarni polfinalni tekmi proti domačinom Poljakom so se Slovenci pripravili na zadnjo tekmo tega dolgega evropskega prvenstva. Že tretjič se je izbrana vrsta pomerila za zlato odličje. 

Velika podpora s tribun

Po včerajšnji polfinalni zmagi so bili organizirani tudi čarterski poleti na Poljsko, tako da bo v finalu veliko več slovenskih navijačev v dvorani. Nekateri ocenjujejo, da bi jih lahko bilo celo tisoč. Vzdušje v dvorani je bilo že pred začetkom tekme odlično.

Pred tekmo so bili vsi slovenski reprezentanti optimistični in osredotočeni na finale. Vsi so v svojih izjavah poudarjali, da njihovo delo v Katovicah še ni končano, da bi radi končno osvojili tudi odbojkarski evropski vrh. To je poudaril tudi kapetan Tine Urnaut. »Želim si še korak naprej,« je dejal. 

Prvi niz dobili Slovenci

Slovenci so zelo dobro začeli in celoten niz prevladovali. Proti koncu so se nasprotniki kljub temu približali na eno točko razlike 22 : 23. Šket, ki je zamenjal Kozamernika, je niz zaključil s servis asom.

V drugem nizu začetna prevlada Italijanov

Ni se začelo, kot bi si želeli. Italijani so povedli in si priigrali lepo vodstvo, šele nato so se prebudili Slovenci in izenačili moči na 9 : 9. Potem so se izmenjevali v vodstvu, proti koncu pa Italijani zaustavili slovenski napad z močnim blokom in vrhunskimi napadi na mreži.

Tretji niz Slovenci dobili z izrednim finišem

Italijani so unovčili razigranost, ki so jo dosegli v prejšnjem nizu. Slovenci so jim kljubovali, nobena ekipa ni popuščala. Potrpežljivost je bila na obeh straneh mreže in očitno je bilo, da so se oboji dobro pripravili na tekmece. V tretjem nizu je sledila zelo izenačena igra, Slovenci so morali vsako točko trdo prigarati, vendar so od sredine niza točko za točko gradili vodstvo. Dobro jim je stekel prvi tempo v napadu in začetni udarec. Izkazala sta se centra, predvsem Alen Pajenk je bil odločen in nezaustavljiv. Vendar so jim Italijani odgovorili z nekaj odličnimi napadi v coni štiri in na centru. Menjava Šketa na servis tokrat ni prinesla uspeha. Sledilo je izenačenje še na 20 : 20. Potem pa je spet neubranljivo udarila Pajenk na sredini in Tonček Štern z nizom odličnih servisov. Pajenk pa je dobil še ključen blok prvega italijanskega tempa. Zaključil je Štern z neubranljivim začetnim udarcem. Slovenija je bila tako niz bliže naslovu evropskega prvaka.

Četrti niz

Vrhunski začetek četrtega niza so pripravili Slovenci, ko je z začetnim udarcem Štern vršil hud pritisk na Italijane, vendar pa so ti hitro ujeli priključek, potem pa se nobena ekipa ni zmogla odlepiti za več kot kakšno točko. Vse do nekaj odličnih minut slovenskih nasprotnikov. V nadaljevanju pa so se bolje znašli Italijani in uspešno zaključili niz v svojo korist.

Zaključni niz

Slovenski reprezentanti so povedli s 3 : 0 in Italijane prisili v minuto odmora, ki so jo dobro izkoristili in takoj izenačili. Do menjave strani sta bili obe reprezentanci zelo osredotočeni na končni cilj. Italijanom je uspelo priti do vodstva 11 : 7. To vodstvo so držali vse do konca in tako premagali naše junake.

Italijani so novi evropski prvaki. Tekma je bila res neverjetno borbena in izenačena. Slovencem ni manjkalo veliko do zlata. Verjetno bodo zelo razočarani, ampak njihov uspeh je velik. Spet so evropski podprvaki. 

Z 21 točkami je bil najučinkovitejši igralec na tekmi Daniele Lavia, pri Sloveniji jih je Alen Pajenk dosegel 16.

image_alt
Neverjetno: najprej škandal, potem pa veličastna zmaga Slovenije


image_alt
Kapetan Tine Urnaut: Želim si še korak naprej – do zlata

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije