V FINALU NAŠI PROTI ITALIJI

Neverjetno: najprej škandal, potem pa veličastna zmaga Slovenije

Po številnih zaključnih žogah in videopresojah jutri v boj za zlato! Legendarno! Noro!
Fotografija: Dejan Vinčič. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Dejan Vinčič. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

V Katovicah je bil danes na sporedu prvi polfinalni dvoboj na letošnjem odbojkarskem prvenstvu, v katerem sta se pomerili Slovenija in Poljska. Naši so na resnično dramatičen način s 3 : 1 (–17, 30, 16, 35) premagali aktualne svetovne prvake in jih že četrtič (!) zapored izločili na evropskem prvenstvu. V finalu se bodo pomerili z zmagovalcem med Srbijo in Italijo.
 

Že kar takoj škandal


Ni se začelo najbolje. Še preden je prvi igralec udaril po žogi, so jo krepko mimo udarili organizatorji. Pred začetkom tekme so namreč predvajali napačno himno. Namesto slovenske so izbrali srbsko – morda pa vedo, da je njen avtor Slovenec Davorin Jenko, in jih je to tako zmedlo ... Njeno predvajanje so prekinili šele po glasnem nasprotovanju slovenskih navijačev in protestu Dejana Vinčiča, ki je izstopil iz vrste in pokazal svoje nestrinjanje. Nekateri komentatorji na spletnih omrežjih so prepričani, da je bila to namerna provokacija domačinov in eden izmed načinov, da vržejo iz tira slovensko izbrano vrsto.

Slovenci so tekmo začeli s prvo osvojeno točko, kmalu pa so v občutno vodstvo 12 : 7 pobegnili Poljaki na čelu s s korektorjem Bartoszem Kurekom. Slovenci so se nato nekako pobrali, držali poljski tempo, vse dokler ni na servis prišel omenjeni Kurek, za njim pa še naturalizirani kubanski sprejemalec Wilfredo Leon. Ta je s svojimi bombami pripeljal Poljsko do 22. točke. Nato so soigralci samo še zaključili začeto, in to v slogu. Z asom so dobili prvi niz s 25 : 17. 

Drugi niz so Slovenci bolje začeli. Izboljšali so vse elemente igre, predvsem napad in blok sta bila bistveno močnejša v primerjavi s prvim nizom. Najboljšega poljskega napadalca so končno zaustavili s prvim blokom. Na 11. točki sta ekipi izenačeni. Tako je bilo tudi v nadaljevanju vse do rekordno dolgega zaključka, ki so ga na naše veselje dobili Slovenci. Izkoristili so šele tretjo zaključno žogo in niz dobili s 33 : 31.

Najboljšo igro so Slovenci pokazali v tretjem nizu, ki so ga gladko dobili na 16 in povedli z 2 : 1. Boljši so bili ves čas igre, zaustaviti jim je uspelo tudi Kureka, ki ga je trener celo poklical na klop.

Četrti niz je prinesel konec taktiziranja Poljakov, njihov trener je na igrišče spet poslal prvo postavo. Kljub temu je Slovenija dobro začela. Poljaki so veliko bolje servirali in blokirali ter na krilih glasnih navijačev oživeli in spet začeli nadzirati tekmo. Nadaljevanje je bilo izjemno napeto. Obe ekipi sta igrali odlično. Malenkosti so imele veliko vlogo. Obe reprezentanci sta imeli večkrat  možnost zaključiti niz v svojo korist. Po številnih videopresojah se je niz vlekel v neskončnost. Slovenci so ga zaključili šele s 37 : 35. Legendarno! Neponovljivo! Noro!

Jutri bodo naši že tretjič zaigrali v finalu in, upajmo, prvič postali evropski prvaki. V drugem polfinalu so Italijani premagali Srbe s 3 : 1 (27, 22, –23, 18) in bodo torej zadnja ovira na poti do zlatega odličja Slovencev.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije