TURNIR

Šahisti v Podčetrtku šele decembra

Objavljeno 26. marec 2020 11.17 | Posodobljeno 26. marec 2020 11.17 | Piše: Matej Šebenik

V Jekaterinburgu za zdaj (še) kljubujejo pandemiji koronavirusa.

Ruskemu šahistu Janu Nepomnjaščiju (levo) odlično kaže na turnirju v Jekaterinburgu. FOTO: Reuters
Kandidatski turnir osmerice, ki te dni poteka v Jekaterinburgu in bo dal ime naslednjega izzivalca svetovnega prvaka v šahu, Norvežana Magnusa Carlsena, je eden redkih športnih dogodkov na najvišji ravni, ki (še) kljubujejo posledicam pandemije koronavirusa. A tudi v šahovskem svetu odpovedujejo vedno več dogodkov. Tako kot so v drugih športih prekinili ali predčasno sklenili številne lige, so tudi tradicionalne odprte turnirje v prvi polovici leta tako rekoč brez izjeme prečrtali s koledarja. Negotova je celo usoda največjega letošnjega dogodka pod okriljem svetovne zveze – šahovske olimpijade, na kateri sodeluje večina svetovnih držav. Tekmovanje bi se moralo v Moskvi odpreti 5. avgusta, toda obeti niso rožnati.

Odpovedali festival v Ljubljani

Na žalost smo se morali tudi v Sloveniji sprijazniti, da v načrtovanih terminih ne bo dveh atraktivnih mednarodnih turnirjev. Med prvomajskimi prazniki načrtovani Ljubljana Chess Festival naj bi v našo metropolo spet pripeljal nekdaj tradicionalni mednarodni odprti turnir. Na to bo treba počakati vsaj še eno leto, prireditelji pa namesto tega letos napovedujejo le izvedbo enodnevnega dogodka v jesenskem terminu. Evropsko prvenstvo za člane v organizaciji Šahovske zveze Slovenije, ki bi moralo biti v drugi polovici maja v Podčetrtku, so po usklajevanju z evropsko unijo (ECU) preložili na decembrski termin (od 8. do 21. 12.). Gre za eno najpomembnejših športnih prireditev pri nas v tem letu in največji šahovski dogodek, ki ga bo Slovenija gostila po olimpijadi na Bledu leta 2002. Dogovor o nadomestnem terminu je pomemben korak k temu, da prvenstvo kljub kriznim razmeram ostane na letošnjem koledarju.

Črni na potezi.
Lutz – Kasparov, Bled 2002. Kako je eden od najboljših šahistov v zgodovini kljub relativno poenostavljeni poziciji upravičil svoj vzdevek Zver iz Bakuja?
REŠITEV:
1…g3+! 2.Kh1 Te6 in beli se je predal, saj nima pravega odgovora na grožnje Se2 in Th6 z matom ali velikimi materialnimi izgubami. Slednje doletijo belega tudi v primeru 1.Kxg3 Se2+, ko bo izgubil trdnjavo.
Deli s prijatelji