SMUČANJE

Prilepila rezultatski obliž, na vrsti je Zlata lisica

Ilka Štuhec peta na smuku v Garmischu, 22. v superveleslalomu. V Kitzbühelu Štefan Hadalin 12. v slalomu, Boštjan Kline 30. v superG.
Fotografija: Ilka Štuhec je drugega dne tekem v Garmischu popravila vtis. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je drugega dne tekem v Garmischu popravila vtis. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ilka Štuhec je v Garmisch-Partenkirchnu smuk alpskih smučark končala na petem mestu, s čimer je izenačila najboljši dosežek na progi Kandahar. Preizkušnjo je dobila Avstrijka Stephanie Venier in prišla do premierne zmage v svetovnem pokalu. Povratnica po poškodbi Italijanka Sofia Goggia (+0,25) je bila druga, tretje mesto je šlo nemški predstavnici Kiri Weidle (+0,54). Mariborčanko je na petem mestu od osemnajstih stopničk, desetih smukaških, ločilo 31 stotink sekunde, izenačila pa je svoj najboljši dosežek v Garmisch-Partenkirchnu, peto mesto na smuku v sezoni 2014/15. »To je kar majhen obliž za treninge, ko se nisem najbolje znašla, čeprav sem vedela, da imam še velike rezerve v opremi. Vadbeno namreč vozim z dresom za trening. A smučanje na treningu ni tako pomembno, šteje le tekma. Vedela sem tudi, kaj moram storiti, kako moram odsmučati, da bom hitrejša, in to sem v veliki meri tudi naredila. So deli, ki bi jih lahko odpeljala še bolje, hitreje, splošno gledano pa sem zadovoljna. Zdaj se že pripravljam na petkov veleslalom za Zlato lisico. Ko je čas dopuščal, sem trenirala to disciplino, nekaj pa še bom, tako da se že veselim nastopa v Mariboru,« je dejala Štuhčeva, sicer svetovna prvakinja v smuku. Dan prej je edina slovenska predstavnica na startu petega superveleslaloma sezone osvojila 22. mesto. Slavila je Avstrijka Nicole Schmidhofer, sicer superveleslalomska svetovna prvakinja. Sofia Goggia je osvojila drugo mesto (+0,23), prve stopničke v sezoni je s tretjim mestom osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami (+0,45 stotink). »Ne bi rekel, da se Ilka ni ujela s progo. Pristop preprosto ni bil pravilen. Po začetnem drsalnem delu je nadaljevala preveč zadržano, s preveč spoštovanja in ni napadala, zato je rezultat takšen, kot je,« je nastop Štuhčeve ocenil njen trener Grega Koštomaj.

Poraz Hirscherja

Francoz Clément Noël je zmagal na slalomski preizkušnji za svetovni pokal v avstrijskem Kitzbühelu. Točke sta osvojila dva Slovenca, Štefan Hadalin je bil 12., Žan Kranjec je preizkušnjo končal na 24. mestu. Noël, mladinski svetovni slalomski prvak, je po prvi vožnji zasedal drugo mesto. Avstrijski as Marcel Hirscher je po uvodnem 9. mestu v finalu pridobil kar sedem mest, a je moral za 29 stotink sekunde priznati premoč 21-letnemu Francozu. Tretje mesto je pripadlo še enemu Francozu Alexisu Pinturaultu (+0,36). Od slovenske trojice se je najbolje odrezal Hadalin (+2,15). S startno številko 73 se je v finale s 25. časom prebil tudi Žan Kranjec, ki je v drugi vožnji pridobil eno mesto, zaostanek je na koncu znašal 3,52 sekunde. Jakob Špik ni končal prve vožnje. Nemec Josef Ferstl je v smučarskem Wimbledonu dobil superveleslalom. Najbolj se mu je približal Francoz Johan Clarey, zmago je zgrešil za osem stotink sekunde. Italijan Dominik Paris je bil tretji z desetinko zaostanka. Od Slovencev se je v prvo trideseterico uvrstil le Boštjan Kline, bil je natanko 30. (+1,86). Martin Čater je končal na 37. mestu (+2,20), Tilen Debelak je bil 38. (+2,60), Klemen Kosi 42. (+3,29), Miha Hrobat pa je tekmo predčasno končal brez uvrstitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije