SLOVAŠKA V ŠOKU

Življenje Fica ostaja ogroženo, napadalec pojasnil: »Ne strinjam se s politiko vlade in uničevanjem javne televizije« (VIDEO)

Slovaški mediji navajajo, da naj bi bil strelec 71-letni pisatelj.
Fotografija: Slovaški mediji navajajo, da naj bi bil strelec 71-letni pisatelj. FOTO: - Afp
Odpri galerijo
Slovaški mediji navajajo, da naj bi bil strelec 71-letni pisatelj. FOTO: - Afp

Slovaški premier Robert Fico je v današnjem streljanju po srečanju vlade v kraju Handlova blizu Bratislave utrpel hude poškodbe in je življenjsko ogrožen, je sporočila tamkajšnja vlada na svojih kanalih na družbenih omrežjih. Osumljenca za streljanje so prijeli. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata na premierja. Kot navajajo slovaški mediji, je Fica en naboj zadel v prsi.

Streljal 71-letni pisatelj

Na družbenih omrežjih se je že pojavil posnetek, ki prikazuje trenutek atentata na slovaškega premierja.

»Ne strinjam se s politiko vlade in uničevanjem javne televizije«

Medtem slovaški mediji navajajo, da naj bi bil strelec 71-letni pisatelj Juraj Cintula. Gre za člana Društva slovaških pisateljev, doma iz kraja Levice. 

Toda preden je ustrelil predsednika vlade, je zakričal: »Robo.« To je vzdevek za slovaškega premierja. Policija sicer zaenkrat ni podala nobenih informacij o domnevnem napadalcu, ki so ga nemudoma po streljanju pridržali. Ob tem so v javnost že prišli posnetki vklenjenega osumljenca na policijski postaji, ki pravi, da je atentat izvršil zato, ker se ne strinja s politiko vlade in »uničevanjem javne televizije«. 

Sin atentatorja Juraja Cintule pa je dejal, da je bil njegov oče zakoniti lastnik orožnega dovoljenja in dejal, da nima pojma, kaj namerava in načrtuje, navaja Sky News.

FOTO: - Afp
FOTO: - Afp

FOTO: - Afp
FOTO: - Afp

Notranji minister zavezan k hitri preiskavi streljanja na Fica

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je po streljanju na premierja poudaril, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se čim prej razišče ta incident. Tako kot številni drugi, je tudi on pozval k umiritvi napetosti, današnji dan označil pa kot najhujšega za slovaško demokracijo. 

»Naša skupna naloga je, da takoj prenehamo širiti politično sovraštvo,« je minister zapisal na Facebooku, ob tem pa poudaril, da bi bilo zelo narobe, če bi se ta nevarna situacija še bolj zaostrila. Šutaj Eštok je poudaril, da gre za prvi primer v novejši zgodovini Slovaške, da se je nekdo - namesto na volitvah - odločil politično prepričanje izraziti z orožjem na ulici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije