SP 2018

Pozabite na Messija in Ronalda, na prvem tiru je Mbappe express

Francoski najstnik Kylian Mbappe je navdušil z dvema goloma proti Argentini. V četrtfinalu mundiala ga čakajo Urugvajci, ki so bili boljši od Portugalske.
Fotografija: Francoski najstnik Kylian Mbappe je navdušil nogometni svet. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Francoski najstnik Kylian Mbappe je navdušil nogometni svet. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Podobe nogometnih reprezentanc iz skupinskega dela tekmovanja na 21. svetovnem prvenstvu niso lagale. Vsaj prva dva dvoboja v osmini finala, kjer sta bila v središču pozornosti Lionel Messi z Argentino in Cristiano Ronaldo s Portugalsko. Oba sta prejela hudo zaušnico in odpotovala domov. Tako sta osvajalca zlate žoge, nagrade za najboljšega nogometaša sveta, v zadnjem desetletju prepustila največji nogometni oder zvezdnikom iz drugih držav. Enaintridesetletni Messi in 33-letni Ronaldo sta se s tem tudi poslovila od možnosti, da bi postala svetovna prvaka.

Lionel Messi je čestital 12 let mlajšemu Mbappeju in še s svojega četrtega mundiala odšel razočaran domov. Foto: AFP
Lionel Messi je čestital 12 let mlajšemu Mbappeju in še s svojega četrtega mundiala odšel razočaran domov. Foto: AFP

Mbappe po Pelejevih stopinjah

Francija je v pravi golijadi premagala Argentino s 4:3 (Antoine Griezmann 13. – 11m, Benjamin Pavard 57., Kylian Mbappe 64., 68.; Angel Di Maria 41., Gabriel Mercado 48., Sergio Agüero 90.). Treba je dodati, da je Griezmann pri izidu 1:0 stresel prečko argentinskih vrat iz prostega strela. V vrsti Argentine nismo videli nič novega v primerjavi z igrami v skupinskem delu, kjer so gavči skozi šivankino uho zlezli v drugi del turnirja. Počasna in okorna obramba, neustvarjalna zvezna vrsta, Messi pa v napadu spet osamljen s svojimi idejami in tokrat neuspešnih poskusih, saj so Francozi tudi proti njemu delovali zelo usklajeno in učinkovito. Messi je zmogel dve podaji za zadetek, Argentina se je po zaostanku z 0:1 vrnila v igro z zasukom do vodstva 2:1. Toda potem je šlo samo navzdol za dvakratne svetovne prvake. Njihovo nemoč je povsem razgalil neustavljivi 19-letnik Kylian Mbappe, ki se je s hitrostjo in dovršenim tehničnim znanjem že prav norčeval iz zadnje linije južnoameriške izbrane vrste. Napadalec francoskega prvaka PSG je prvi najstnik po Brazilcu Peleju na SP 1958, ki je zabil dva gola v eni tekmi. "Laska mi, da sem za Pelejem drugi najstnik, ki mu jo to uspelo, toda v prvi vrsti moramo nadaljevati po tej poti. Na svetovnem prvenstvu so sami vrhunski igralci. To je priložnost, da pokažeš vse sposobnosti, ni boljšega prizorišča za to," je dejal Mbappe, ki je doslej dosegel tri zadetke na premiernem mundialu. Selektor Didier Deschamps je bil že 80. na klopi in postal rekorder med vsemi strategi francoske reprezentance. "Ta zmaga je velika nagrada, saj vemo, kakšen je bil vložek v tej tekmi. Na drugi strani je bilo veliko zelo izkušenih igralcev, ki smo jih dobro obvladali. Veliko sem se naučil, moštvo pa je pokazalo, česa je sposobno," je dejal 49-letni Deschamps. Njegov kolega na argentinski klopi Jorge Sampaoli je povedal: "To je zelo boleče, še posebno ker so igralci vložili toliko truda. Bila je zelo zelo zahtevna tekma. Igralci so prispevali maksimum, toda v Rusiji niso dosegli cilja."


Strelec dveh golov za Urugvaj Edinson Cavani se je v 74. minuti poškodoval, poraženi Cristiano Ronaldo pa mu je pomagal zapustiti igrišče. Foto: AFP
Strelec dveh golov za Urugvaj Edinson Cavani se je v 74. minuti poškodoval, poraženi Cristiano Ronaldo pa mu je pomagal zapustiti igrišče. Foto: AFP

Cavani se bori s poškodbo

V petek, 6. julija, se bo Francija v četrtfinalu udarila z Urugvajem. Ta je tudi v obračunu z evropskimi prvaki Portugalci pokazal izjemno čvrstost v obrambi, ki ji je poveljeval Diego Godin, in na sredini igrišča. V napadu sta zmedo pri nasprotnikih znova povzročala Luis Suarez in Edinson Cavani, ki se je tokrat izkazal z dvema zadetkoma. Urugvaj, svetovni prvak iz 1930. in 1950., je bil boljši z 2:1 (Cavani 7., 62.; Pepe 55.). Pri Portugalski ni imel svojega večera prvi zvezdnik Ronaldo, ki je bil odlično pokrit, razpoložen pa ni bil niti pri izvajanju prostih strelov. Njegova živčnost se je v drugem polčasu stopnjevala iz minute v minuto, sprožil je le en ne prav posebno nevaren strel v okvir urugvajskih vrat, prejel je tudi rumeni karton. Se je pa CR7 izkazal s športno potezo, ko je v 74. minuti poškodovanemu Cavaniju pomagal odšepati z igrišča zaradi poškodbe mišice. "Začutil sem bolečino, ki ni izginila. Upam, da bom nared za naslednjo tekmo. Storil bom vse, kar je v moji moči, da bi bil s soigralci na igrišču," je pojasnil 31-letni Mbappejev soigralec v napadu PSG. Čas je njegov delni zaveznik, do naslednje tekme ima na voljo pet dni za okrevanje. Potem sledi obračun z mogočno Francijo. "Menim, da sta najmočnejši točki Francozov napad z Griezmannom in Mbappejem ter visok ritem igre. Ob prihodu nismo imeli posebnih pričakovanj, igralci so prišli sem odigrat sedem tekem. Videli bomo, ali smo tega zmožni," je nemajhne ambicije urugvajske reprezentance razkril 71-letni selektor Oscar Tabarez, najstarejši med vsemi kolegi na SP v Rusiji. Urugvaj v svojem drugem mandatu vodi že 12 let. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije