SKOKI

Peter Prevc še čaka na prve skoke

Objavljeno 29. maj 2020 08.00 | Posodobljeno 29. maj 2020 08.00 | Piše: Miha Šimnovec

Gorazd Bertoncelj se je s svojimi izbranci iz Žirov že preselil v Planico. Žiga Jelar, Anže Lanišek in Timi Zajc že v dobri skakalni formi.

Gorazd Bertoncelj je za zdaj zelo zadovoljen s skakanjem treh varovancev. FOTO: Roman Šipić
Večji del slovenske reprezentance A v smučarskih skokih (dve tretjini, če smo natančni) že pridno zbira zračne metre oziroma kilometre. Potem ko so Žiga Jelar, Anže Lanišek, Domen Prevc in Timi Zajc prejšnji teden opravili prve skoke na 60-metrski napravi v Žireh, so se medtem že preselili v Planico.

Četverica zdaj vadi na 80-metrski skakalnici, glavni trener naše izbrane vrste Gorazd Bertoncelj pa je za zdaj zelo zadovoljen predvsem s tremi varovanci. »Lanišek, Jelar in Zajc so me pozitivno presenetili, saj za to obdobje skačejo zelo dobro,« je pojasnil Bertoncelj in pristavil, da so lahko takšne naprave za člane običajno že precejšen zalogaj. A ne za to trojico, ki je očitno zadržala vrhunsko marčno formo in se hitro prilagodila na skakalnici v Žireh in Planici. »V tem trenutku kažejo res lepe skoke, z njimi nimajo prav nobenih težav. Njihov start v skakalne treninge je bil dober, zato lahko mirno nadaljujejo priprave. Postavili so si trdne temelje, na katerih gradijo naprej,« je Jelarja, Laniška in Zajca pohvalil slovenski selektor, ki iz izkušenj ve, da se skakalna pripravljenost ne dviguje linearno.

Pripravljeni na spremembe

»Po določenem številu skokov navadno sledi padec forme, odvisno pač od vsakega posameznika, pri nekaterih se krivulja obrne navzdol po 50., pri drugih po 100. skoku, nakar se začne spet dvigovati,« je razložil 44-letni Kranjčan in dodal, da se Domen Prevc v nasprotju s trojico reprezentančnih kolegov še lovi, medtem ko njegov najstarejši brat Peter Prevc – tako kot rekonvalescent Tilen Bartol – še čaka na prve skoke v pripravah za predolimpijsko sezono 2020/21.

Po programu jih bo prihodnji teden opravil v Žireh, se nato preselil v Planico in potem še v Kranj, kjer bodo Anže, Žiga, Domen in Timi konec prihodnjega tedna ali teden pozneje prvič v letošnji pomladi preleteli 100 metrov. Na 140-metrsko skakalnico se bodo predvidoma podali na začetku julija, do takrat pa strokovno vodstvo načrtuje še štiridnevne priprave v Avstriji (Ramsau-Beljak).

»Seveda se bomo nanje odpravili le, če bodo to takrat dovoljevale razmere,« je povedal Bertoncelj in pripomnil, da so se medtem že tudi prilagodili na napovedovane spremembe pravil Mednarodne smučarske zveze (FIS), kar zadeva opremo. »Tako smo že nekoliko prikrojili tekmovalne drese, ki bodo imeli odslej manjšo površino v predelu razkoraka,« je razkril glavni in odgovorni v naši vrsti. Kot je dejal, fantje za zdaj v zraku še niso zaznali večjih sprememb, res pa je tudi, da bi se utegnile razlike (bolj) pokazati na večjih napravah. Omejena bo tudi velikost vložkov za čevlje in ti bodo morali biti odslej povsod enako debeli. 
Deli s prijatelji