VELIKI PREOBRAT

Kakšna drama: ne Roglič, Pogačar je končni zmagovalec Toura!

Primož Roglič je v kronometru izgubil kar 57 sekund prednosti. Tadej Pogačar je s suvereno zmago oblekel rumeno majico.
Fotografija: Tadej Pogačar je pošolal Primoža Roglića v kronometru.  FOTO: Christophe Ena, Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je pošolal Primoža Roglića v kronometru.  FOTO: Christophe Ena, Reuters

Kakšna drama in kakšen preobrat na Touru! Slovenija ima zmagovalca prestižne dirke po Franciji, toda ...

Potem ko je vse kazalo, da nič več ne more ogroziti zmage Primoža Rogliča na Tour de France, se je v kronometru zgodilo nepričakovano: Tadej Pogačar mu je odvzel zmago s pravo eksplozijo in mu odvzel rumeno majico!

Roglič je v etapi branil 57 sekund prednosti Pogačarjem, toda noge na predzadnji etapi niso bile prave, izgubljal je proti 22-letnemu slovenskemu kolegu, ki je zares uprizoril sijajno vožnjo. Tako je Zasavec v cilj prišel z zaostankom minute in 56 sekund, v skupni razvrstitvi pa je Pogačar prevzel vodstvo za 59 sekund.



Njegova zmaga je čista kot solza, glede na to, da je v eni od začetnih etap zaradi vetra izgubil več minuto v primerjavi z Rogličem, se vrnil nazaj na skupno drugo mesto, se večkrat sam boril na klancih, kjer je imel Roglič pogosteje še svoje moštvene kolege, prav zadnji dan pa postavil piko na i in pokazal, da ima močnejše noge ter da si je očitno zaslužil zmago.

Pogačar je za nameček oblekel kar tri majice: ob rumeni kralja Toura in beli za najboljšega kolesarja, mu je pripadla še pikčasta za najboljšega hribolazca.

Kot da sanja

»Zdi se mi, da sanjam,« je v prvi izjavi dejal 22-letnik, ki mu je Roglič v cilju lahko le športno čestital. »Ne vem, kdaj bom to dojel. Res sem ponosen na moštvo. Dobiti rumeno majico zadnji dan. O tem smo sanjali in sedaj nam je uspelo,« je povedal Pogačar, ki kar ni mogel dojeti, kaj mu je uspelo. »Nisem bil samo jaz, celo moštvo je bilo. Poznal sem vsak ovinek, vsako grbino, vedel sem, kje pospeševati.«



​Za Rogliča in njegove moštvene kolege je to kajpak izjemno razočaranje, vse je že bilo pripravljeno za zmagoslavje, toda obrnilo se je drugače in kleni Zasavec bo moral znova poskusiti naslednje leto. Po koncu etape je razočaran obsedel na tleh, čeprav je  kronometer njegovo močno orožje, se je ponovil scenarij z zaključka Toura 2018, ko se je boril za skupno tretje mesto, a v odločilni vožnji na čas popustil in izgubil stopničke.

V nedeljo bo na sporedu le še parada zmagovalcev, ki končnega razpleta praviloma več ne spremeni.



Tadej Pogačar je pošolal Primoža Roglića v kronometru.  FOTO: Christophe Ena, Reuters
Tadej Pogačar je pošolal Primoža Roglića v kronometru.  FOTO: Christophe Ena, Reuters




Predzadnji test za kolesarje na Touru se je začel v Luru, prvi pa je s startne rampe krenil ob 13. uri. Roglič je startal ob 17.14, Pogačar dve minuti prej, v cilju pa rumeno majico pričakujejo okoli 18.10. Kronometer, dolg 36,2 kilometra, je sicer razgiban, najtežji del pa prihaja ob koncu – 5,9-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.

V cilju bodo najboljšim na klancu podelili tudi točke v boju za pikčasto majico, za katero se prav tako borita Roglič in Pogačar. V skupnem seštevku imata sicer zaostanek za Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers), ki ima 74 točk. Dve manj ima Pogačar, Roglič pa je doslej zbral 67 točk.

Preberite še: Že prvi Rogličev test je bil izjemen


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije