FORMULA

Ključno vlogo tokrat odigral Bottas

Lewis Hamilton nadvse hvaležen moštvenemu sotekmovalcu. Priznal, da mu je Finec pomagal do zmage na Hungaroringu.
Fotografija: Valtteri Bottas (desno) je na Hungaroringu odlično kril hrbet Lewisu Hamiltonu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Valtteri Bottas (desno) je na Hungaroringu odlično kril hrbet Lewisu Hamiltonu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Do konca sezone v formuli 1 je resda še devet dirk, toda Lewis Hamilton je z nedeljskim podvigom na Hungaroringu storil velik korak k osvojitvi svojega petega naslova svetovnega prvaka po letih 2008, 2014, 2015 in 2017. Z zmago na zaviti madžarski progi, ki naj ne bi ustrezala (njegovemu) mercedesu W09 EQ power+, je namreč dosegel stoodstotni izkupiček 25 točk, ki jih ni pričakoval. Zato se jih je tudi toliko bolj razveselil. Nanje gleda kot na čisti bonus, s katerim se je še učvrstil na vrhu skupne razvrstitve. Na skoraj enomesečni aktivni oddih je odpotoval s 24 točkami zaloge pred najhujšim tekmecem, Ferrarijevim adutom Sebastianom Vettlom, ki je z drugim mestom na Hungaroringu, na katerem je branil zmago, iztržil manj, kot si je obetal pred odhodom na Madžarsko.

Hamilton je ogromno zaslug za svojo nedeljsko zmago pripisal tudi svojemu moštvenemu sotekmovalcu Valtteriju Bottasu, ki se je za njim na progi naredil širokega kot avtobus, na katerem si je po Vettlu zobe (po)lomil tudi drugi dirkač rdeče boginje Kimi Räikkönen. Angleški šampion je to izkoristil in se naglo odpeljal na varno razdaljo, tako da njegov uspeh, četudi na Hungaroringu ni imel najhitrejšega bolida, nikoli ni bil zares vprašljiv. »Valtteriju bi se rad iskreno zahvalil. Brez njegovega sijajnega dirkanja kot moštvo morda ne bi zmagali ali pa bi bilo zelo tesno. Bottas je odigral ključno vlogo in mi je izdatno pomagal k prvemu mestu, za kar sem mu izjemno hvaležen,« se je ekipnemu kolegu še prek instagrama zahvalil Hamilton in pristavil, da se medsebojno zelo spoštujeta. V tem duhu sta se dogovorila, kako se bosta lotila dirke iz prve startne vrste, da se ne bi ovirala in omogočila napada tekmecev iz ozadja.

Kot je večkrat priznal za različne medije, mu je močno odleglo, ko je slišal, da se je Vettel po opravljeni menjavi gum na stezo vrnil za Bottasom. »Če bi Sebastian pripeljal pred Valtterijem, bi mi bilo proti koncu zelo težko. Predvidevam, da bi me v tem primeru Vettel ujel kakšnih pet krogov pred ciljem,« je ugibal 33-leni Anglež in na vprašanje, ali bi mu potem – v nasprotju s pet let mlajšim Fincem – uspelo do cilja za seboj zadržati nemškega zvezdnika, odvrnil: »Ne vem, vsekakor bi imel precejšnje težave.« A Hamiltonova pohvala je bila slaba uteha za Bottasa, ki se je moral na koncu sprijazniti s petim mestom. »Kar zadeva mojo dirko, ni bilo nič pozitivnega. Želel sem si boljši rezultat,« je poudaril 28-letni dirkač iz Nastole pri Lahtiju, ki je opazko Mercedesovega vodje Tota Wolffa, češ da je bil tokrat odličen vodonosec za Hamiltona, pospremil z naslednjimi besedami: »Zelo je boleče, ko te takole označijo.« Naslednja preizkušnja bo 26. avgusta v belgijskem Spa-Francorchampsu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije