SKOKI

Damjan kritičen do pravil in žirije

Izkušeni Ljubljančan že komaj čaka preizkušnje v Willingenu. Ob Semeničevem podvigu se je počutil, kot da bi sam zmagal.
Fotografija: Jernej Damjan ima na Willingen zelo lepe spomine. FOTO: AP
Odpri galerijo
Jernej Damjan ima na Willingen zelo lepe spomine. FOTO: AP

LJUBLJANA – Zadnjo prireditev za svetovni pokal v smučarskih skokih pred skorajšnjimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu bo od danes do nedelje gostil Willingen. Na tamkajšnjo veliko napravo Mühlenkopfschanze, na kateri si Jurij Tepeš deli rekord (152 m) s finskim zvezdnikom Jannejem Ahonenom, ima zelo lepe spomine tudi Jernej Damjan. Izkušeni Ljubljančan je doslej med svetovno elito zbral osem posamičnih stopničk, od tega tri v Willingenu, tudi svoje krstne leta 2007, ko je moral tam premoč priznati zgolj Norvežanu Andersu Jacobsenu in Nemcu Michaelu Uhrmannu. Po takratnem tretjem mestu je bil leto pozneje drugi in pred štirimi leti še enkrat tretji.
»Tekem v Willingenu, ki mi je že od nekdaj všeč, se res zelo veselim, tokrat pa jih še bolj nestrpno pričakujem, ker sem izpustil Zakopane,« je pred včerajšnjim odhodom proti osrčju Nemčije poudaril Damjan in pripomnil, da je bil minulo nedeljo zelo vesel za reprezentančna kolega Anžeta Semeniča in Petra Prevca, ki sta na Poljskem navdušila s prvim in tretjim mestom. »Še posebno Anžetu sem zelo privoščil, počutil sem se skoraj tako, kot da bi sam zmagal,« je priznal član ihanskega Sama in dodal, da je imel po drugi strani tudi mešane občutke. Velike pomisleke ima glede zdajšnjih pravil oziroma vetrnega koridorja v razponu 3 m/s, zaradi katerega se je navsezadnje tudi zgodil Kamil Stoch.
»To, da se skakalec, ki pred tem z vsakim nastopom deklasira konkurenco, zaradi slabih razmer ne uvrsti v finale, se preprosto ne bi smelo zgoditi. To ne spada v naš šport! Takšne preizkušnje res težko gledam, ker vem, kaj fantom roji po glavi,« je bil do tekmovalnega razsodišča kritičen Damjan. Med spremljanjem tekme si je mislil, češ da je še dobro, da ga ni tam, da ne bi še njega sklatilo. Še vedno najvišje uvrščeni slovenski skakalec v svetovnem pokalu (skupno je 13., mesto pred Petrom Prevcem) je prejšnji teden vadil v Planici in tam preizkušal tekmovalne drese, v minulih dneh, ko je bil na (novi) Bloudkovi velikanki še posebno razpoložen njegov klubski kolega Tilen Bartol, pa je imel – kakor je sam dejal – prosto oziroma le lažje treninge. Ob koncu pogovora se je Damjan spomnil še enega razloga, zakaj se tokrat tudi veseli Willingena.
»Všeč mi je, da je Frankfurt blizu, in bomo v ponedeljek s tamkajšnjega letališča poleteli naravnost proti Južni Koreji,« je še dejal Damjan. Podobno verjetno razmišljajo tudi preostali naši potniki na OI, Bartol, Prevc, Semenič in Timi Zajc, ob omenjeni peterici pa se bosta poskušala skozi današnje kvalifikacije (18.00) prebiti tudi Nejc Dežman in Žiga Jelar

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije