ZMAGOSLAVNO

Primož Roglič v puščavi tekmece pustil žejne uspeha

Objavljeno 04. marec 2019 13.22 | Posodobljeno 04. marec 2019 13.22 | Piše: Nejc Grilc

Slovenski as zmagoslavno odprl svojo kolesarsko sezono v letu 2019. Skupno je bil najboljši na dirki po ZAE, zdaj ga čaka Tirreno–Adriatico.

Primož Roglič je za skupno zmago dobil sedmerokotnik, poploščen s 24-karatnim zlatom, lovorika pa tehta 5,5 kilograma. FOTO: UAE Tour
DUBAJ – Boljšega začetka sezone si Primož Roglič ne bi mogel zamisliti, na kolesarski dirki po Združenih arabskih emiratih je vodil od prve do zadnje etape, tudi v sobotnem sprinterskem zaključku ni imel težav. Ob prečkanju ciljne črte v Dubaju je v žep pospravil že svojo sedmo zmago v skupnih seštevkih dirk, ob tem pa je poudaril, da glavni cilji zanj šele prihajajo. V zadnji etapi je na začetku manjši preplah povzročil močan bočni veter, a so ekipni kolegi iz Jumbo-Visme Rogliča hitro zaščitili in ga vseh 145 kilometrov držali v ospredju, potem se je začela nizozemsko-slovenska veselica sredi arabske puščave. »Preden sem prišel sem, so mi vsi govorili, da gre za lahko in precej dolgočasno dirko, a niti približno ni bilo tako. Vsak dan je bil zaradi vetra težak, dve gorski etapi sta bili pravi preizkus, tudi vzpon do jezu Hata ni bil preprost. Lepo je vse dni nositi rdečo majico, dobili smo potrditev, da smo kot ekipa na pravi poti, in prepričan sem, da se nam obeta uspešna sezona,« je Primož Roglič po prvi zmagi v skupnem seštevku v letu 2019 strnil vtise. Vsaka zmaga je nekaj posebnega in kolesarji radi poudarjajo, da je težko biti najboljši že na rekreativni rundi, kaj šele na profesionalni dirki. Rogličevo slavje na UAE Touru pa ima še toliko večjo težo, ker je premagal nekaj največjih imen kolesarstva, ne nazadnje mu je najbližje prišel svetovni prvak Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali sploh ni bil kos Rogličevemu ritmu, Richie Porte se je mučil v ozadju, lani drugi na Giru in Touru Tom Dumoulin je končal šele na šestem mestu v skupnem seštevku ... Roglič večkrat poudari, da se bolj kot s konkurenco ukvarja z lastnimi predstavami, a dejstvo, da je v neposrednem dvoboju z nekaj glavnimi konkurenti na etapnih dirkah prva zmaga pripadla prav slovenskemu fenomenu, je dober razlog za samozavestni pogled v prihodnost.

Do Gira še precej dela

Zasavec je izpostavil tudi napredek, ki so ga v zimskem obdobju storili kot ekipa: »Ves teden smo delovali kot ekipa in pokazali, da nimamo velikih slabosti. Upam, da bomo te izkušnje prenesli na tritedenske dirke, kjer bo pomembno, da si zaupamo. Štirje kolesarji bodo vso sezono z menoj, tudi na Giru, to so Koen Bouwman, Jos van Emden, Paul Martens in Laurens De Plus, ki je že na tej dirki dokazal, kako močno orožje v naši ekipi bo.« Ne glede na vse uspehe Primož Roglič še nikoli ni bil v položaju, ko bi bil nesporni kapetan ekipe in bi imel popolno podporo vseh sedmih ekipnih kolegov, zato je sedem dni v rdeči majici vodilnega dobra izkušnja za vso ekipo. Le želimo si lahko, da bi jih lahko unovčili ob branjenju Rogličeve rožnate majice maja na Giru. »Že pred dirko smo bili samozavestni, vem, da smo dobro trenirali, in lepo je, da smo tudi širši javnosti pokazali, kako trdo smo garali v pripravljalnem obdobju. Do Gira je še 70 dni, zato me čaka še kar precej dela, da bom maja v najboljši formi,« je še povedal zmagovalec UAE Toura, ki se ni pretirano obremenjeval s pomisleki, da je prezgodaj v vrhunski formi: »Navajen sem, da sem skozi celo sezono v dobri formi, to ni bil nikoli problem.« Zdaj si bo privoščil krajši počitek, čez dvanajst dni pa ga čaka dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je lani dokončno potrdil, da ga je na etapnih dirkah treba uvrstiti v najožji krog favoritov. Tudi letos bo nedvomno med njimi, do takrat pa se lahko veselimo že osme slovenske zmage na etapnih dirkah svetovne serije in Rogličeve tretjo v karieri. 
Deli s prijatelji