NOGOMETNI SUPERPOKAL

Ostanimo pohlepni, sporoča Klopp

V Istanbulu za nogometni superpokal Liverpool in Chelsea. Pravico na igrišču bo delila Francozinja Stéphanie Frappart.
Fotografija:
Odpri galerijo

ISTANBUL – Zabavni poraženec, kot je svojčas Jürgna Kloppa nagajivo označil edini slovenski nogometaš z zastreljano enajstmetrovko v finalu lige prvakov, bo v Istanbulu, kjer je Liverpool spisal enega najlepših poglavij svoje bogate zgodovine, lovil naslednjo izmed lovorik, ki mu še manjka v trenerski karieri. Evropski klubski prvaki bodo nocoj ob 21. uri izraziti favoriti za osvojitev evropskega superpokala proti zmagovalcu evropske lige Chelseaju. Liverpool je leta 2005 v nepozabnem finalu LP premagal Milan, potem ko je ob polčasu zaostajal z 0:3, takrat je Klopp z Mainzem osvojil 11. mesto v nemški bundesligi in šele začenjal vzpon, ki ga je kronal z letošnjo zmago v finalu lige prvakov proti Tottenhamu. Pred tem je bil sicer dvakrat prvak z Borussio, a prijel se ga je vzdevek poraženec finalov, saj je izgubil kar sedem zaporednih tekem, ki so odločile o dobitniku srebrnine. Tudi zadnja tovrstna se je razpletla tako, Liverpool je pred kratkim izgubil angleški superpokal proti Manchester Cityju po enajstmetrovkah. A to karizmatičnemu Nemcu ni vzelo prepoznavnega nasmeha z ustnic, kakršnega smo videli tudi po tistih 7:0 v Ljudskem vrtu pred slabima dvema letoma. Rdeči so namreč odločno zakorakali v sezono premier league, s 4:1 so odpravili Norwich, toda Kloppu se je zresnil obraz, ko je izvedel, da nekaj tednov ne bo mogel računati na vratarja Alissona Beckerja, ki si je natrgal mečno mišico. V vratih ga bo zamenjal španski veteran Adrian, ki je prišel kot prost igralec iz West Hama.


 

Lampard brez okrepitev

Tekma ne bo na stadionu Atatürk, kjer je Liverpool pred 14 leti dobil srhljivko, temveč na manjšem objektu Bešiktaša (41.000). Kljub odsotnosti prvega vratarja je klub z Anfielda na stavnicah močan favorit, da četrtič osvoji superpokal (količnik 1,3; Chelsea 3,5) in se tako izenači z Real Madridom. Več naslovov imata še Milan in Barcelona, po pet. Chelsea, ki je odigral tri superpokale in je zmagal leta 1998, se je namreč znašel v precejšnji godlji. Zaradi kršenja pravil pri prestopih se poleti ni smel okrepiti, zapustili pa so ga igralci, kot so Eden Hazard, David Luiz in Gary Cahill. Poslovil se je tudi trener Maurizio Sarri, zamenjala ga je klubska legenda Frank Lampard, ki je za uvod v sezono doživel hud poraz z 0:4 proti Manchester Unitedu.


 

Tudi finale LP v Istanbulu

Tekma se bo v zgodovino zapisala tudi kot prva na resni moški tekmi pod okriljem Uefe Aleksandra Čeferina, na kateri bo pravico delila ženska, Francozinja Stéphanie Frappart. Evropski superpokal sicer ne spada med najbolj cenjene lovorike, ampak Klopp si želi, da bi njihovo osvajanje prišlo nogometašem Liverpoola v navado, potem ko so v Madridu prekinili sedemletno sušo. »Ostanimo pohlepni, to je zelo pomembno,« je vsem v klubu iz mesta beatlov sporočil 52-letnik, ki si obeta, da se bodo Salah, Firmino, Mané, van Dijk in drugi vrnili v turško glavno mesto, ko bo tam 30. maja 2020 finale lige prvakov, kar bi bil že njihov tretji zaporedni nastop na zadnjem dejanju sezone. »Nočemo se ustaviti pri ligi prvakov, hočemo več,« mu je zatrdil eden od njegovih zvestih borcev Andy Robertson: »Vsako priložnost moramo zgrabiti, ne glede na njeno pomembnost.« Peter Zalokar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije