SPIDVEJ

Manj umazana dirka brez rezultatskega sijaja

Matej Žagar na spidvejski VN Slovenije končal na 12. mestu. Spremenjene nastavitve motorja prinesle zmago v zadnji vožnji.
Fotografija: Matic Ivačič se je izkazal na domačem spidvejskem ovalu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matic Ivačič se je izkazal na domačem spidvejskem ovalu. FOTO: Jože Suhadolnik

KRŠKO – Velika nagrada Slovenije v spidveju, letošnja druga postaja svetovnega prvenstva, se je končala z zmago Poljaka Bartosza Zmarzlika pred Slovakom Martinom Vaculikom in Dancem Leonom Madsnom. Na domači dirki se spet ni izšlo slovenskemu adutu Mateju Žagarju. Privozil si je šest točk za 12. mesto in ostal brez polfinala, še najbolje je izkoristil zadnji nastop, ko si je z notranjega startnega položaja privozil zmago in tri točke. S posebnim povabilom prireditelja je nastopil član AMD Krško Matic Ivačič, za dve tretji mesti si je privozil prvi točki v svetovnem prvenstvu in zasedel 16. mesto.
Žagar nastopov seveda ni ocenil s pozitivnim tonom. »Zadovoljen nisem, a tako je v tem športu. Če ni dobrih nastavitev motorja, ni želenega dosežka. V zadnji vožnji sem drastično spremenil stvari, a bilo je že prepozno. Zelo sem razočaran. Hvala navijačem za podporo, a tu v Krškem mi ne gre. Če si pri startih zadaj, ne moreš biti uspešen. V zadnji vožnji sem videl, v katero smer je treba iti, a za boljšo uvrstitev sta mi zmanjkala še dva podobna nastopa,« je začel oceno. »Steza z novo podlago je bila lepa, dobra za dirkanje, užitek je bilo voziti po njej. Če vse primerjamo s preteklimi leti, je bilo tokrat več prehitevanj, tudi manj umazani smo z nje odpeljali v bokse,« je dejal Žagar pa svoji 99. dirki za SP, jubilejna bo čez slabih 14 dni v Pragi.

Namazano na kruhu

»Ni kaj filozofirati, točke pokažejo, kje si. Na jubileje se ne oziram preveč, žene me neki cilj. Če mi ne gre po načrtih, nisem zadovoljen. Matic pa je dobro peljal, malce so ga sicer pokopali starti, a to je svetovno prvenstvo. Tudi motor je zelo pomemben, je alfa in omega vsega. Dirkanje se je v zadnjih petih letih zelo spremenilo, ni kaj, imam svoja leta, morda malce pogrešam osnovno stvar spidveja. Pač zadeve, ki si jih delal na motorju, steze so bile slabše, z veliko materiala, zdaj pa je tako, kot da bi bilo vse z maslom namazano na kruhu, vse gre gladko. Pridejo dirkači, ki sicer niso izkušeni, a jih je zelo težko prehiteti. To je narobe svet, a zaradi tega je po drugi strani spidvej na Poljskem tako priljubljen,« je navrgel 36-letni Ljubljančan. Ivačič se je izkazal in bil po nastopih zadovoljen. »Motor smo nastavili, kot je potrebno. Počutje po zdravstvenih težavah, ki sem jih imel ves teden, se je izboljšalo. Hvala Mateju za odlično pripravo motorjev. Škoda za smolo v zadnji vožnji, ne vem, kaj se je dogajalo z motorjem, izgubil je pravo moč. Nova točka bi mi bila v veselje, a to je del športa. Na začetku smo se še lovili z nastavitvami in se prilagajali stezi, ta je bila povsem druga kot na treningih,« je razložil. Eno dirko je kot rezerva odvozil Nick Škorja. V svetovnem prvenstvu zdaj vodi Bartosz Zmarzlik (28 točk), Žagar je 11. s 13 točkami, Ivačič pa 18. z dvema. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije