ROKOMET

Bad Boys spet kažejo zobe

Nemcem so se po srhljivki s Francijo zjasnila obzorja. Danes s Srbijo za potrditev treh točk v drugem delu.
Fotografija: Christian Prokop je znal dvigniti moštvo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Christian Prokop je znal dvigniti moštvo. FOTO: Reuters

BERLIN – Nemškim soorganizatorjem 26. svetovnega prvenstva v rokometu se je odvalila skala od srca. Skrb, da bo domača reprezentanca capljala za favoriti, je bila odveč. Na tekmi s Francijo, ki se je razpletla z remijem (25:25), je pokazala, da se lahko meri z najboljšimi. Razmišljanje o zlati kolajni se po spektaklu v Berlinu ne zdi več utopično.

Potem ko je pomlajena Nemčija pod islandskim selektorjem Dagurjem Sigurdssonom pred tremi leti senzacionalno osvojila evropski naslov na Poljskem in potem še bron na OI v Riu, je Nemčijo po desetletju stagniranja (izpustila je OI 2012 in dobila nezasluženo povabilo na SP 2015) spet zajela rokometna evforija. A pravljica Bad Boys ni dolgo trajala. Sledilo je SP v Franciji, kjer so Nemci doživeli hladno prho in izpadli v osmini finala proti Katarju. Poslovil se je Sigurdsson in šel učit rokomet Japonce, zamenjal ga je Christian Prokop brez izkušenj na najvišji ravni. Za nameček se je primat prej nedotakljive nemške bundeslige, t. i. rokometne NBA, močno omajal, potem ko dvakrat zapored na F4 lige prvakov v Kölnu ni bilo niti ene nemške ekipe. Okrepile so se trditve, da imajo v vodilnih klubih preveliko vlogo tujci in da liga ne razvija domačih talentov, eden od kritikov sistema je veliki Heiner Brand, brkati mož, ki je Nemce popeljal do zlata na Meisterschaftu leta 2007.

Reprezentanca je razočarala tudi na lanskem EP na Hrvaškem z 9. mestom. V večini držav bi Prokop dobil nogo, na Balkanu bi bil celo izobčen, a Nemci so pač Nemci in so nekdanjemu trenerju Leipziga dali še eno priložnost. In to celo na domačem mundialu! Ko so Nemci izgubili točko proti povprečni Rusiji (22:22) in prikazali malo dobrega rokometa, je že zavladal preplah. Kaj lahko spremeni že ena tekma, pa se je pokazalo dan zatem proti Franciji. Nemci so se svetovnih prvakov lotili kot stekli psi, igrali v transu, bili na pragu zmage, a jim jo je v zadnji sekundi vzel Timothey N'Guessan s strelom prek živega zidu. Nemci niso preveč obžalovali izgubljene točke, na roko jim je šla zmaga Brazilije nad Rusijo in tako se bo spodrsljaj z ekipo Edija Kokšarova izbrisal, če bodo danes strli vse manj trd srbski oreh.

Iz Berlina v Köln

»Hvala mojemu moštvu, hvala, Berlin. Borili smo se za vsak centimeter polja, stali skupaj v stresnih situacijah in prvakom vzeli točko, na katero smo zelo ponosni. Zaslužili smo si jo, vrača nam samozavest, ki jo bomo potrebovali v nadaljevanju, v katerem želimo narediti še veliko več,« je od ponosa žarel 40-letni Prokop, medtem ko je 13.500 gledalcev po tekmi vzklikalo: »Deutschland, Deutschland!« Kapetan Gensheimer, zvezdnik PSG, vseeno ni bil povsem zadovoljen: »Odigrali smo izjemno tekmo, zaslužili bi si zmago, žal nismo bili primerno nagrajeni.« Dobro ve, da bo pot do polfinala trnova, v drugem delu se bosta združili skupini A in B, Nemci bodo tako kot Francozi prenesli tri točke ter se pred 20.000 navijači v Lanxess Areni v Kölnu borili tudi z velesilama Španijo in Hrvaško, ki bosta nocoj v Münchnu med seboj odločili, kdo bo edini startal z maksimalnim izkupičkom. A vplivni podpredsednik nemške rokometne zveze Bob Hanning si po olajšanju v Berlinu že mane roke: »V primerjavi s Francozi imamo 13 golov prednosti zaradi naše izdatnejše zmage z Brazilijo. To pomeni, da bomo ostali pred njimi, če bomo dobili toliko tekem kot oni. Smo v odličnem položaju.« No, ta račun vseeno še potrebuje krčmarja ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije