ATLETIKA

Žlahtni cilj odličje ali dve

Na dvoranskem EP bo nastopilo 14 slovenskih atletinj in atletov. Glavni adutinji sta Maruša Mišmaš Zrimšek in Tina Šutej.
Fotografija: Maruša Mišmaš Zrimšek ima najboljši čas na 3000 m v Evropi. FOTO: Peter Kastelic/AZS
Odpri galerijo
Maruša Mišmaš Zrimšek ima najboljši čas na 3000 m v Evropi. FOTO: Peter Kastelic/AZS

Kraljica športov bo na obisku v Torunju, starem srednjeveškem mestu v severni Poljski ob reki Visli. Od danes do nedelje bo v kraju, kjer se je rodil sloviti astronom Nikolaj Kopernik, evropsko prvenstvo v dvoranski atletiki, na njem pa bo nastopilo 14 slovenskih podanikov in podanic kraljice športov.

Tekli in skakali bodo Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 m), Tina Šutej (palica), Maja Mihalinec Zidar (60 m), Klara Lukan (3000 m), Anita Horvat, Jerneja Smonkar (obe 800 m), Lia Apostolovski (višina), Neja Filipič (troskok), Luka Janežič, Lovro Mesec Košir, Gregor Grahovac (vsi 400 m), Tilen Ovniček (60 m), Žan Rudolf (800 m) in Jan Luxa (troskok).

Torej številčna zasedba kot že dolgo ne, a takšna udeležba priča o dvigu kakovosti in rezultatskem prodoru mladih sil v slovenski kraljici športov. Vodstvo Atletske zveze Slovenije, predsednik Roman Dobnikar in novi predsednik strokovnega sveta Albert Šoba, se nadeja enega do dveh odličij, največji adutinji za to sta Mišmaš Zrimškova, ima najboljši prijavljeni čas v teku na 3 km, in Šutejeva.
 

Doslej sedem kolajn


»Najboljši izid med udeleženkami je res dober občutek, a še ničesar ne pomeni. Ta status moram upravičiti na EP. Prvenstva se veselim, to bo zanimiva tekma, imam pa že dovolj izkušenj, tudi kako priti iz kvalifikacij v nadaljevanje. Na prvenstvo potujem z večjim samozaupanjem,« je navrgla Maruša Mišmaš Zrimšek.

»Pred evropskim prvenstvom sem že napovedala, da je cilj kolajna. Glede na moje izide v tej sezoni in pripravljenost je cilj realen. Tekme se veselim, imeli bomo le finalni nastop, ne bo treba skakati dva dneva zaporedoma, ker so kvalifikacije odpadle. Upam na najboljše,« je povedala Tina Šutej. Slovenija je na dvoranskih EP doslej osvojila sedem odličjih, vse atletinje. Jolanda Čeplak je na 800 m leta 2002 bila zlata, ima še bron iz leta 2007.

Dve leti pozneje je Marija Šestak osvojila drugo mesto v troskoku, Sonja Roman tretje na 1500 m, a so ji zaradi dopinga ruske tekmovalke šest let pozneje namenili srebrno odličje. Takšni kolajni sta osvojili še Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1996 in Alenka Bikar na 200 m leta 2000. Bronasto odličje je prispevala še pokojna Jerneja Perc na 60 m leta 1996.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije