AMERIŠKI NOGOMET

Zgodbo rešil švicarski nož

Patriots in Tom Brady šestič osvojili superbowl. Najboljši igralec finala Edelman je dopinški grešnik.
Fotografija: Tom Brady se je nove finalne zmage in trofeje Vincea Lombardija veselil v družbi hčerkice Vivian. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tom Brady se je nove finalne zmage in trofeje Vincea Lombardija veselil v družbi hčerkice Vivian. FOTO: Reuters

ATLANTA – Supermanekenka Gisele Bündchen si je v VIP-loži 1,6 milijarde dolarjev vrednega stadiona Mercedes-Benz v Atlanti delila petice s prijateljicami, ko je njen izbranec Tom Brady na umetni zelenici slavil osvojitev šeste trofeje Vincea Lombardija.
Tom Brady se je nove finalne zmage in trofeje Vincea Lombardija veselil v družbi hčerkice Vivian. FOTO: Reuters
Tom Brady se je nove finalne zmage in trofeje Vincea Lombardija veselil v družbi hčerkice Vivian. FOTO: Reuters

Mična Brazilka ga še nekaj časa ne bo preganjala s kavča ... »Obstaja nič odstotkov možnosti, da bo to moja zadnja tekma v karieri,« je že pred 53. superbowlom, velikim finalom lige NFL v ameriškem nogometu, podajalec Brady dal jasno vedeti, da tudi pri 41 letih ne razmišlja o upokojitvi. Zmaga njegovih New England Patriots proti Los Angeles Rams s 13:3 mu je še okrepila prepričanje, da mora nadaljevati.

Prek 100 milijonov Američanov in milijarda gledalcev po svetu je pričakovalo festival sapo jemajočih napadalnih akcij, pa videlo najbolj suhoparen superbowl doslej z zgolj enim zadetkom (touchdown), ki ga je v zadnji četrtini dosegel novinec Sony Michel. Brady ni imel svojega dne, a pravo nočno moro je preživljal 17 let mlajši tekmec Jared Goff. Rams, ki so se leta 2016 iz St. Louisa vrnili v Kalifornijo, so imeli v rednem delu sezone povprečje doseženih točk 33, na najpomembnejši tekmi pa ostali brez idej in so kar devetkrat tekmecem predali žogo z brcanjem (punt).

Nekateri so rekli, da je to bila karma, saj naj bi se Rams na superbowl uvrstili nezasluženo, zavoljo sodniške napake v škodo New Orleansa v konferenčnem finalu. Davek na neizkušenost je plačal tudi trener Sean McVay, s 33 leti najmlajši trener v superbowlu. V žep ga je spravil dvakrat starejši Bill Belichick, najstarejši trener s šampionskim prstanom.

Dinastija Belichick-Brady se je začela leta 2002, ko so Patriots prav proti Rams osvojili svoj prvi superbowl. Moštvo iz predmestja Bostona se je s šestimi naslovi izenačilo s Pittsburgh Steelers.
 

Žilavi fant


Tudi slabe tekme imajo svoje junake in prvi med njimi je bil sprejemalec Julian Edelman, MVP superbowla, ki je ujel deset žog in pritekel 141 jardov. Bradatega možakarja je eden od kolumnistov primerjal s švicarskim vojaškim nožem, ki pride prav v vsaki situaciji. Lansko sezono in superbowl je izpustil zaradi poškodbe kolena in je poraz proti Philadelphii spremljal s tribune.

»Težki časi ne trajajo, žilavi fantje pač. To sem vedno trdil in očitno sem moral tudi izkusiti,« je bil odločen 32-letni Edelman. Njegova zgodba ima tudi temnejšo plat, pozitiven je bil na jemanje prepovedanih poživil in bil na začetku sezone kaznovan s štirimi tekmami neigranja. Sicer se je opravičil, a mnogi menijo, da sploh ne bi smel nastopiti na superbowlu. No, NFL ostaja ena zadnjih utrdb, ki noče zares stopiti na prste dopingu, rakavi rani športa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije