ODBOJKA

Za SP nared, izgovori niso potrebni

Slovenska odbojkarska reprezentanca pili formo za bližnje svetovno prvenstvo. Pred tem se bo v Ljubljani udarila še z velesilami ZDA, Kanado in Iranom.
Fotografija: Naj bo dobra volja med selektorjem Slobodanom Kovačem in kapetanom Tinetom Urnautom prisotna tudi na SP. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Naj bo dobra volja med selektorjem Slobodanom Kovačem in kapetanom Tinetom Urnautom prisotna tudi na SP. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Firence, torej Italija, Argentina, Dominikanska republika, Japonska in Belgija. Ne, to niso možne turistične destinacije iz zadnje ponudbe, s temi državami se bo Slovenija merila v skupini A svojega debitantskega svetovnega prvenstva v odbojki.

Slovenska skupina bo igrala v renesančni prestolnici oziroma Atenah srednjega veka, še pred 12. septembrom in začetkom z Dominikanci, a ne z rimskokatoliškim cerkvenim redom, pa bo od četrtka do sobote v Stožicah pripravljalni turnir, kjer se bodo izbranci selektorja Slobodana Kovača merili s samimi odbojkarskimi velesilami: Kanado, Iranom in ZDA. Vse lepo in prav, a Kovač in fantje z mislimi že segajo v obdobje, ko bo v Toskani odbojkarska renesansa. V skupinskem delu se bo sicer za napredovanje treba uvrstiti na vsaj četrto mesto.

»Skoraj dva meseca priprav je dolgo obdobje, v določenem trenutku je zagotovo prisotna utrujenost. Na začetku je vladala tudi vznesenost, ker se dolgo nismo videli, potem je ta malce splahnela, a je selektor tu, da vse dvigne na še višjo raven. Vzdušje je dobro, naporno treniramo, od igralcev si želimo nekaj več, to pa se lahko izkaže le skozi tekme. Sicer so igralci po odzivih na igrišču počasnejši, kot bi si želeli biti, to je zanje za zdaj težava v glavi. S tekmami se pozablja na utrujenost, proti Nemcem smo bili z eno dobljeno in eno izgubljeno pripravljalno tekmo na trenutke dobri, v nekaterih pri začetnem udarcu in sprejemu ne, na servisu pred tem niti nismo veliko delali. Na turnirju v Ljubljani, tako kot v Nemčiji, ne bo pomemben rezultat, temveč to, da se znova vzpostavijo igralski mehanizmi, ki smo jih, ker smo nazadnje igrali preteklo leto, morebiti že pozabili. V Stožicah bom tudi poskušali skriti nekatere stvari, vseh tekem ne bo igrala prva postava, ki jo kanim uporabiti na SP. Bomo pa za svetovno prvenstvo pripravljeni, ne potrebujemo nobenih izgovorov, naredit gremo dober rezultat,« je dejal Slobodan Kovač, selektor evropskih podprvakov iz leta 2015, takrat seveda še pod vodstvom Andree Gianija, in še dodal, da bi raje videl, da bi Slovenija igrala letošnjo ligo narodov, ker se skozi močne tekme zelo napreduje. A neigranje v tem tekmovanju je tudi vprašanje za mednarodno zvezo, ki je birokratsko izigrala slovensko reprezentanco.

Iz tekmovalnega ritma

Tudi kapetan Tine Urnaut je razkril svoje gledišče. »Glede na to, da tokrat poleti udarni igralci nismo igrali v nobenem tekmovanju, smo malce iz tekmovalnega ritma. To je tisto, v čemer imajo druge reprezentance prednost pred nami. Drugače pa se maksimalno trudimo, da pridemo v najboljšo možno formo, potem pa bomo videli, kaj nam bo to na SP prineslo. Pripravljalni tekmi z Nemci sta bili zato dobrodošli, videlo se je, da imamo še veliko rezerv v bloku in v obrambi. Če nam začetni udarec ne steče, imamo velike težave,« je ugotavljal reprezentančni kapetan. No, skupina na mundialu ni ravno sprehajalna, sicer pa so Slovenci doslej že premagali Italijo, Belgijo in Japonsko.« Vsaka ekipa te lahko premaga, vse bo odvisno od nas. V skupini si lahko prvi, lahko pa tudi šesti. Denimo na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem smo v četrtfinalu izgubili proti najboljši reprezentanci lanskega in letošnjega poletja, Rusija je zmagala tudi v letošnji ligi narodov. Takrat na EP so odločale malenkosti, zdaj na pripravah smo pridni, dajemo maksimum in upam, da bomo na svetovnem prvenstvu v najboljšem stanju,« je menil Urnaut. V izbrani vrsti ima nekaj težav s poškodbo le podajalec Dejan Vinčić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije