NOGOMET

Vedo, kaj in koliko zmorejo

Predsednik NK Radomlje Matjaž Marinšek verjame v obstanek v 1. SNL. Povezava s tujimi klubi, v njihovem primeru s Hajdukom, je nujna in rešuje.
Fotografija: Predsednik NK Radomlje Matjaž Marinšek (desno) je izpostavil, kako pomembno je sodelovanje s splitskim Hajdukom, ki je posodil nekaj igralcev. FOTO: NK Radomlje, Facebook
Odpri galerijo
Predsednik NK Radomlje Matjaž Marinšek (desno) je izpostavil, kako pomembno je sodelovanje s splitskim Hajdukom, ki je posodil nekaj igralcev. FOTO: NK Radomlje, Facebook

Kalcer Radomlje bije nogometno bitko na dveh frontah. Tekmovalna je teden dni pred začetkom drugega dela sezone v 1. SNL še v mejah rešitve (deveto mesto, 13 točk) in vodi proti dodatnim kvalifikacijam, organizacijska pa je delno povezana tudi s športnim izkupičkom. Vse niti so v rokah predsednika Matjaža Marinška, podjetnika in ob nogometnem sopotniku in poslovnem partnerju eden od alf in omeg kluba.

»Naš trenutni položaj je v skladu s pričakovanji in denarnimi zmožnostmi. Zavedamo se, kje so naše meje in koliko zmore naš proračun. Je med najnižjimi in skupaj z akademijo vred znaša 1,4 milijona evrov. Kljub vsemu smo ohranili profesionalno raven,« je bil odkrit prvi mož zelo uspešnega podjetja Merit HP. Tudi Kalcer Metoda Cerarja sodi v skupino zdravih in uspešnih podjetij, zaradi česar je klub kljub vsem krizam stabilen.

»Če bi se umaknila, ali eden od naju, bi bil klub tekmovalno najbrž manj uspešen in bi deloval na nižji organizacijski ravni, a ne bi propadel. Radomlje so zdravo okolje. Prepoznavni smo po dobrem delu z mladimi, odlični infrastrukturi, ki je v celoti v lasti kluba, in vzorni organizaciji različnih turnirjev. Povezani smo z lokalno skupnostjo,« je opisal delovanje v okolju, ki ima veliko in še več od drugih, a hkrati tudi manj.

Kritika NZS

»Kljub številčni selekcijski bazi imamo manjše težave z dopolnjevanjem selekcij. Manjka nam kakovostne širine, ki je, med drugim, tudi posledica neposrečenih potez krovne nogometne organizacije. Predvsem premajhne denarne pomoči. Po mojih informacijah slovenski klubi v odstotkih povprečnega proračuna prejemajo najmanj denarja v Evropi. Trpijo manjši klubi, kot je naš, ki ustvarjajo igralce, a večina drugih životari. Ne morejo si privoščiti, da bi ustrezno nagradili trenerje. S plačo med 300 in 400 evri ne moremo pričakovati, da bodo vzgajali kakovostne igralce. Dokler ne bomo verjeli v svojo stroko in je ustrezno nagrajevali, ne bo razvoja. Če bi vzgojili dovolj igralcev, nam ne bi bilo treba iskati rešitev v povezovanjih s tujimi klubi, kot je bilo naše s Hajdukom. Vprašati se je treba, zakaj iščemo igralce na Hrvaškem. Cenejši so,« je okrcal Nogometno zvezo Slovenije in uredbo, ki naj bi omogočila razvoj slovenskih igralcev, in se zavzel za razširitev prve lige na 12 klubov.

»S poslovnega vidika je vložek v nogomet zelo slaba naložba. Vsako leto bi morali prodati za do pol milijona evrov vrednih igralcev, če bi želeli sestaviti proračun. Nekaj nogometašev se nam je posrečilo prodati, a premalo, in tudi preveliko tveganje je, da bi vsako leto lahko računali na prodajo dveh, treh igralcev. Gremo naprej, prepričan sem o obstanku,« je optimizem še vedno prevladujoči del predsednikove vizije. V tej je obnova glavnega igrišča, ki bo imelo novo travnato površino, in nekega dne tudi tribuno ter prvoligaške tekme. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije