NOGOMET

V Ljudskem vrtu diši po vrnitvi Iličića

V 11. krogu 1. slovenske nogometne lige brez derbija za posladek. Mariborski navijači čakajo na sanjski razplet in prihod zvezdnika.
Fotografija: Josip Iličić in mariborski navijači so se zbližali pred dvanajstimi leti. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Josip Iličić in mariborski navijači so se zbližali pred dvanajstimi leti. FOTO: Matej Družnik

Ko je poleti 2010 Zlatko Zahović pripeljal v Ljudski vrt Josipa Iličića, nihče ni vedel, kaj bo prinesel eden od presenetljivih kadrovskih manevrov nekdanjega športnega direktorja. Po slabih dveh mesecih se je ljubezen na prvi pogled končala z rekordnim prestopom nogometaša, ki je že v nekaj tekmah z virtuoznostjo ogrel srca vijoličnih privržencev, k italijanskemu prvoligašu Palermu. Dvanajst let pozneje pod Kalvarijo spet diši po presenečenju: se bo 34-letni Iličić vrnil tja, kjer je dejansko začel odlično kariero?

Mariborčani v slovenskem prvenstvu, v katerem bodo ta konec tedna tekme 11. kroga brez velikega derbija, čakajo na preporod. V veteranu in desetletje enem od zvezdnikov serie A vsekakor lahko dobijo svežo kri, ne glede na Iličićeva leta, ki se bližajo 35. »Vse je mogoče,« je še pred dnevi pustil odprta vrata prihoda svojega varovanca v Ljudski vrt Amir Ružnić, ki pa vendarle čaka na konkretno ponudbo katerega od italijanskih klubov. Izolski agent, zaradi katerega se je pred dvanajstimi leti sprožila slovenska revolucija na Apeninih, potem ko je z Iličićem v Palermo prodal še Armina Bačinovića, je še zbiral ponudbe za s 96 goli daleč najboljšega slovenskega strelca v italijanski prvi ligi.

Toda vprašanje je, ali bo kdo segel tako globoko v žep, da bi zadovoljil nogometaša, ki je prost in brez odškodnine. Nekdanjemu članu ljubljanskega Interblocka, od koder je prestopil v Ljudski vrt, denar ne igra najpomembnejše vloge, ko gre za Maribor. Z Atalanto se je razšel sporazumno in s približno dvema milijonoma evrov v žepu, kolikor bi jih prejel, če bi dokončal pogodbo do konca sezone. Tudi sicer je Iličić v karieri zaslužil več kot deset milijonov evrov.

V igri tudi čustva

Na zvezi Maribor-Iličić velja računati tudi na čustva. Iličić je s selitvijo na Sicilijo (ob Bačinoviću) Mariborčanom napolnil klubsko blagajno, Zahoviću pa omogočil, da po svojih željah sestavlja igralski kader in športno politiko. Maribor je igralcu ponudil priložnost, ko se je že zdelo, da bo šla njegova kariera v napačno smer. Nemalo privržencev vijoličnih upa na ponovno združitev dvojca nogometnih virtuozov, a verjetnost za sanjski scenarij je minimalna. Predvsem Zahović je tisti, ki je od Mladinske ulice oddaljen precej dlje kot Iličić, ki bi v Mariboru nedvomno sprožil evforijo in vrnil izgubljeni zanos. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije