NOGOMET

V Katarju vojna za osmino finala

Na svetovnem prvenstvu v nogometu vse bolj napeto. Pod drobnogledom evropski derbi med Hrvaško in Belgijo.
Fotografija: Luka Modrić in Marcelo Brozović bosta nemara glavna aduta Hrvaške v derbiju z Belgijo. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters
Odpri galerijo
Luka Modrić in Marcelo Brozović bosta nemara glavna aduta Hrvaške v derbiju z Belgijo. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters

Prvi december prinaša najbolj zapleten dan na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu. Kar sedem od osmih reprezentanc, ki bodo razkrile svoje znanje na štirih tekmah v Dohi, realno upa na preboj v osmino finala mundiala! Med 16. in 22. uro nas torej čaka dramatičen nogometni večer na Bližnjem vzhodu, po katerem bodo zadovoljni le v taborih štirih izbranih vrst.

Četrtek prinaša 81 možnih scenarijev, tudi v skupini F (Hrvaška in Maroko po 4, Belgija 3, Kanada 0) je enako kot v drugih skupinah pred zadnjim dejanjem: možnih je natančno 9 različnih razpletov. Odpisana je le Kanada, preostala trojica ekip realno načrtuje napredovanje. Maroko bo igral prav s Kanado, ob isti uri (16.00) bo tudi derbi med Hrvaško in Belgijo. Tako Hrvaška kot Maroko bi uresničila svoj cilj že z neodločenim rezultatom. Če bi Belgija in Hrvaška remizirali, bi lahko Maroko celo izgubil za dva gola s Kanado.

Toda nogomet na srečo niso (le) variacije, kombinacije in permutacije, temveč predvsem pogumna igra, goli, podaje, hitrost, vzdržljivost in izbor pravih nogometašev v začetno enajsterico. »Igrali bomo s sijajno nogometno ekipo. Roberto Martinez je pripeljal Belgijo do prvega mesta na lestvici Fife, ne bodo nas zavedle njihove domnevne težave. Pričakujem, da bodo krenili na nas Lukaku, De Bruyne in Hazard, pričakujem najboljšo Belgijo na tem turnirju, pripravljeni smo na vojno. Smo samozavestni, krasi nas kakovost v igri, od česar ne bomo odstopili,« je strnil pričakovanja pred derbijem skupine F hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Vodilna Španija trepeta, zadnja Nemčija še upa

Tudi Mateo Kovačić, ki je dokazal svojo kakovost tako v madridskem Realu kot Chelseaju, opozarja na motiv tekmeca in obenem izpostavlja močno Hrvaško. »De Bruyne je vrsto let med tremi najboljšimi igralci premier league, morda celo najboljši. Dobro ga poznam, vem, kaj nas čaka, toda zaupamo v svoje sposobnosti,« je zatrdil 28-letnik iz Linza.

Morebitni začetni enajsterici, Hrvaška (4-3-3): Livaković; Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović; Kovačić, Brozović, Modrić; Perišić, Kramarić, Livaja; selektor: Zlatko Dalić; tržna vrednost: 377 mio €; Belgija (3-4-2-1): Courtois; Vertonghen, Alderweireld, Castagne; Trossard, Witsel, Tielemans, Meunier; Hazard, De Bruyne; Lukaku; selektor Roberto Martinez; tržna vrednost: 563 mio €.

Če bo v skupini F napeto, kaj naj pričakujemo od skupine E, v kateri gojijo upanje na osmino finala vse štiri ekipe (Španija 4, Japonska in Kostarika po 3, Nemčija 1)? Celo zadnjeuvrščena Nemčija drži usodo v svojih rokah. Na tekmovanjih pod dežnikom Fife v primeru enakega števila točk najprej velja skupna razlika v golih, zato so možnosti ekip znane. Če bi Nemčija premagala Kostariko za najmanj dva gola (+1), bi na lestvici prehitela Japonsko, četudi bi slednja remizirala s Španijo (+0). Celo vodilna Španija lahko predčasno zapusti Katar – če bi izgubila z Japonsko, Kostarika pa bi premagala Nemčijo ali pa bi Nemčija dovolj visoko premagala Kostariko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije