EVROPSKI POKAL

Tudi v Patrasu brez taktiziranja

Košarkarji Cedevite Olimpije bodo danes dokončali prvi del evropskega pokala. Na gostovanju pri grškem Promitheasu za prvo, drugo ali tretje mesto v skupini D.
Fotografija: Luka Rupnik (desno) je v Stožicah že igral v drugem krogu evropskega pokala. FOTO: Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Luka Rupnik (desno) je v Stožicah že igral v drugem krogu evropskega pokala. FOTO: Cedevita Olimpija

LJUBLJANA • Drugi val pandemije novega koronavirusa je prinesel veliko gorja celotnemu svetu, košarkarjem Cedevite Olimpije pa tudi nekaj zadovoljstva. V nasprotju s pomladjo, ko niso mogli dokončati nastopov v ligi ABA in slovenskem prvenstvu, bodo v današnjem dvoboju s Promitheasom v Patrasu z začetkom ob 17.30 spravili pod streho uvodni del evropskega pokala. Še pomembnejše pa je, da so se prvič po sezoni 2015/16 uvrstili med 16 najboljših moštev tega tekmovanja.
Gostovanje v Grčiji bo za obe zasedbi po svoje le formalnost. Ljubljančani so namreč dokončno potrdili preboj v top 16 že minuli četrtek z zmago nad istim tekmecem (77:73) v Stožicah, Promitheas pa je hkrati izgubil zadnji ščepec upanja, da bi se lahko povzpel na četrto mesto v skupini D. Cedevita Olimpija se lahko zdaj poteguje še za čim boljše teoretično izhodišče pred nadaljevanjem evropskega pokala 13. januarja, saj štirih štiričlanskih skupin drugega kroga ne bodo izžrebali, ampak bodo moštva razporedili glede na dosežek v uvodnem delu; v vsaki skupini bo po en prvo-, drugo-, tretje- in četrtouvrščeni. Taktiziranje in izbiranje tekmecev pa za stožiško zasedbo ne pride pretirano v poštev. Sama lahko osvoji eno od prvih treh mest v svoji skupini (prvo z današnjo zmago in če bo Trento ugnal Gran Canario), v drugih skupinah pa je še več nejasnosti in preloženih tekem zaradi koronavirusa.

Golemac: Po zmago!

»Tudi zadnja tekma uvodnega dela ima velik pomen. Po napornem tednu in dolgi poti nismo prišli v Patras le zato, da bi sodelovali. V zadnjem evropskem dvoboju v letu 2020 želimo zmagati, a pot do uspeha ne bo lahka. Promitheas ima odlično ekipo, to je pokazal tudi v Ljubljani, zdaj pa se poznamo še bolje. Odločala bosta dnevni navdih in igra v obrambi,« ocenjuje Olimpijin trener Jurica Golemac, ki tokrat ne bo mogel računati na Riona Browna, ki je zbolel za virozo, Roko Leni Ukić pa si je prislužil počitek. To pomeni, da bo med dvanajsterico Olimpijinih košarkarjev kar devet takšnih, ki imajo slovenski potni list. Med njimi je tudi Luka Rupnik, edini član moštva, ki je igral v Stožicah tudi v evropski sezoni 2015/16.
Pari 10. kola v skupini D, danes: Promitheas – Cedevita Olimpija (17.30), Trento – Gran Canaria (20), Bursaspor – Nanterre preloženo; vrstni red: Gran Canaria 7:2, Cedevita Olimpija in Trento po 6:3, Nanterre 4:4, Promitheas 2:6, Bursaspor 0:7. Eduardo Brozovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije