LIGA PRVAKOV

Tudi Damir Skomina v Madridu

Objavljeno 15. maj 2019 08.59 | Posodobljeno 15. maj 2019 08.59 | Piše: Jernej Suhadolnik

Najboljši slovenski sodnik v finalu lige prvakov. Za svoje delo bo prejel približno 15.000 evrov.

Damir Skomina je deloval na euru, mundialu in v finalu evropske lige, 1. junija ga čaka še finale lige prvakov. FOTO: Reuters
LJUBLJANA – Prvi junijski dan bo zgodovinski za nogometno družino na stari celini. Finalno tekmo bosta prvič v 64-letni zgodovini lige prvakov zaznamovala Liverpool in Tottenham, vrhunec sezone pa bo prvič nadzoroval slovenski sodnik, Damir Skomina. To je edinstven dogodek za nogomet na sončni strani Alp, ki se morda nikdar več ne bo ponovil.
image
REUTERS Damir Skomina je deloval na euru, mundialu in v finalu evropske lige, 1. junija ga čaka še finale lige prvakov. FOTO: Reuters

Dva tedna pred vrhuncem sezone 2018/19 je sodniška komisija Evropske nogometne zveze (UEFA) Skomini gotovo uresničila del sanj. Resda ne otroških, saj si je42-letni Koprčan želel postati nogometaš, ne sodnik.

Šele pri 15 letih, ko mu je zdravnik prepovedal nadaljnje igranje nogometa, je začel na predlog očeta razmišljati o tem, da bi postal eden od mož v črnem ... Angleški derbi sredi Madrida bo enormno velik izziv za sodnika iz Slovenije, a Skomina ima na računu že 157 mednarodnih tekem, osemkrat se je srečal tudi z Liverpoolom in Tottenhamom. Spada med najizkušenejše člane elitne Uefine skupine sodnikov, svoj življenjepis je bogatil na olimpijskih igrah, evropskih prvenstvih 2012 in 2016, lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, številnih ključnih tekmah lige prvakov in tudi v finalu evropske lige leta 2017, ko je sloviti trener Jose Mourinho ozaljšal vitrino Manchester Uniteda z lovoriko.

Koprčan lahko živi od profesionalnega sojenja, a tudi najboljši sodniki iz majhnih držav si s tem poklicem težko zagotovijo eksistenco. V tej sezoni lige prvakov in evropske lige je delil pravico na sedmih tekmah, skupaj s finalom v Madridu – ta mu bo navrgel 15.000 evrov – bo prejel dobrih 50 tisočakov.

Nepremičninski agent, ki je s strastjo do nogometne igre okužil tudi oba sinova, si je gotovo zaslužil včerajšnje priznanje Uefe oziroma njene sodniške komisije, v kateri slabih dvajset let opravlja eno ključnih vlog tudi prvi mož slovenskih sodnikov Vlado Šajn. Ne nazadnje je bil blizu vrhunca kariere že pred dvema letoma, ko je bil za fantastično sezono v ligi prvakov nagrajen »le« s finalom evropske lige.

Skomina je pustil pečat tudi lani v Rusiji, ko je v Saransku pokazal prvi rdeči karton na mundialu, še močneje pa je odmevala letošnja tekma med PSG in Manchester Unitedom v Parizu; favorizirani Francozi so ostali brez lige prvakov v 94. minuti, ko je Skomina prvič v zgodovini lige prvakov pravilno dosodil enajstmetrovko po intervenciji videosodnika (VAR). Najboljši slovenski sodnik, čigar starostni doseg je mundial 2022 v Katarju, bo imel 1. junija ob sebi pomočnika Jureta Praprotnika in Roberta Vukana, s katerima bo poskušal opraviti posel kot vselej – profesionalno.
Največja športna panoga s 750 milijoni prebivalcev v Evropi ustvari približno 35 milijard prihodkov na leto, a je vrhunec sezone kljub temu zaupala piščalki sodnika, ki prejme za sojenje na eni tekmi 1. SNL 545 evrov.


Tako namreč jemlje svojo pot sodnika, na kateri doživlja več kritik doma kot na tujem. Skomina bo v Madridu sodnik finalne tekme lige prvakov iz najmanjše države doslej, zato bo gotovo pod drobnogledom javnosti, Uefine sodniške komisije, njenega predsednika Roberta Rosettija in prvega moža krovne nogometne hiše ob Ženevskem jezeru Aleksandra Čeferina
Deli s prijatelji