KOŠARKA

Tudi brez Vidmarja favoriti v mrzli beloruski prestolnici

Slovenski košarkarji suvereno opravili s Črnogorci v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, danes pa se bodo pomerili še z Belorusi v gosteh.
Fotografija: Klemen Prepelič bo ob odsotnosti Gašperja Vidmarja nosil kapetanski trak. FOTO: Fiba.com
Odpri galerijo
Klemen Prepelič bo ob odsotnosti Gašperja Vidmarja nosil kapetanski trak. FOTO: Fiba.com

LJUBLJANA – Na Košarkarski zvezi Slovenije verjetno ne bodo priznali, a kvalifikacijske tekme v Črni gori so se malce bali. Po obračunu v podgoriški dvorani Morača, kjer slovenski klubi po pravilu izgubljajo, je jasno, da je bil strah odveč, totalna mobilizacija vseh v reprezentanci in okoli nje pa pravi način, da se evropski prvak izogne blamaži. Da se mu ne zgodi to, kar se je Hrvatom – po treh tekmah kvalifikacij imajo tri poraze, nazadnje so jih ugnali še Romuni. Slovenija je bila v Črni gori stabilna. Gostitelji niso imeli kakovosti, da bi pripravili presenečenje. Ob spremljanju tekme je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prišlo tistih pet minut, ko bo padla zasedba selektorja Zvezdana Mitrovića, selektorja Črne gore in trenerja Monaca. »Tekma je bila fizična, groba in treba je bilo garati za vsako žogo. Fantje so se v tem pogledu res izkazali in zaslužili so si ti dve točki, ki sta zelo pomembni,« je pot do zmage opisal selektor Radovan Trifunović. Tekma se je prelomila na začetku zadnje četrtine. Od 51:55 je sledila slovenska serija 3:11 in prepričljivo vodstvo gostov 54:66. Zmagovalec je bil odločen, končni izid je bil 63:75. Predvsem po zaslugi standardne reprezentančne trojke Klemen Prepelič (19 točk, pet podaj), Jaka Blažič (14 točk, pet skokov), Gašper Vidmar (13 točk, devet skokov). Pretiranega slavja v Črni gori ni bilo, v soboto dopoldne je reprezentanca že pripotovala v polarno hladni Minsk (včeraj zjutraj okoli –21 stopinj Celzija), tekma 4. kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo pa jo čaka danes ob 17.30. Slovenija bo na tej tekmi nastopila še dodatno oslabljena. Ekipo je zapustil Gašper Vidmar, ki ga je turški klub Banvit vrnil v svojo sredino. Ker je bil Vidmar tako bolan (tri dni je ležal v bolnišnici), ga Turki, vodi jih trener Sašo Filipovski, sprva sploh niso spustili na to akcijo. Po pogovoru je sledil kompromis, Vidmar je nastopil le v Podgorici, potem se je vrnil v Bandirmo.

Brez podcenjevanja

Zagotovo pa se Trifunović in sodelavci (mimogrede: selektorjev pomočnik Aleksander Sekulič je v soboto praznoval 40. rojstni dan) zavedajo, da niti z Belorusi ne bo lahko. To je dokazala zadnja tekma, ko so Belorusi tesno z 82:84 izgubili s Španci! Ob tem so Španci drastično izgubili skok: 44:32 je bilo pri odbitih žogah v belorusko korist. Prvo ime Belorusov je v teh kvalifikacijah 22-letno krilo Jauhenu Beliankou, ki ima na tekmo po 12 točk in sedem skokov. Naši branilci bodo imeli veliko dela s 26-letnim naturaliziranim Američanom Devon Saddlerjem, ki v povprečju na tekmo zbere po sedem podaj, prvi strelec beloruske reprezentance pa je 25-letni Vitalij Liutič, ki je bil na začetku sezone še soigralec Matica Rebca v ruskem Eniseju. Špancem je denimo kar 18 točk natrosil veteran Aleksander Kudrautsau

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije