ŠAH

Svetovni prvaki celo s tretjo ekipo

Kitajci v finalu boljši od olimpijskih zmagovalcev iz Uzbekistana.
Fotografija: Lu Shanglei je prispeval svoj delež h kitajskemu zmagoslavju. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Lu Shanglei je prispeval svoj delež h kitajskemu zmagoslavju. FOTO: Twitter

Kitajska je bila po letih 2015 in 2017 še tretjič najboljša na ekipnem svetovnem prvenstvu v šahu. Tekmovanje, ki je na koledarju svetovne zveze (FIDE) vsaki dve leti, je bilo v Jeruzalemu. Ducat reprezentanc se je najprej pomerilo v dveh skupinah, najboljše štiri iz vsake pa so se uvrstile v izločilne boje. Časa za razmišljanje je bilo 45 minut za igralca z dodatkom desetih sekund po vsaki potezi, kar predstavlja različico pospešenega šaha.

Čeprav je sodelovalo lepo število igralcev iz svetovnega vrha, so le redke reprezentance nastopile v najboljših postavah. To presenetljivo še v največji meri velja za zmagovalno ekipo Kitajske, ki ni bila le brez svojega najboljšega posameznika, drugega igralca na svetu Ding Lirena, ampak so tokrat nastopili praktično s svojo tretjo ekipo po moči. Njihov igralec na prvi deski Lu Shanglei je namreč šele št. 9 s kitajske ratinške lestvice. Kljub temu so prikazali ekipno mojstrovino kot pri obeh naslovih olimpijskih prvakov (2014 in 2018). Že v predtekmovanju so bili prepričljivo najboljši v skupini, med celotnim tekmovanjem pa niso izgubili niti enega mini dvoboja.

V osmini finala in v četrtfinalu so s 3:1 odpravili tako Poljsko kot Španijo, nato pa za lovoriko še letošnje olimpijske prvake iz Uzbekistana (4:0). Finale je bil sicer tesnejši, kot kaže izid, Kitajci pa so oba mini dvoboja dobili z 2,5:1,5. Uzbekistanci, ki so bili prav tako brez svojega prvega igralca Nodirbeka Abdusatorova, so bili boljši od Ukrajine in v razburljivem polfinalu še od Indije. Z zmago v finalu bi postali šele tretja reprezentanca v zgodovini, ki bi si hkrati lastila naslov olimpijskih in svetovnih prvakov. To je doslej uspelo le Sovjetski zvezi in Kitajski.

Razočarani Indijci

Dvoboj za tretje mesto je bil po dveh neodločenih izidih odločen šele v hitropoteznih podaljških. V njih so prevladovali Španci, ki so tako prišli do zgodovinskih stopničk za svojo državo, medtem ko so razočarani Indijci, ki so veljali za ene od glavnih favoritov, na koncu ostali brez njih.

Diagram (30.11.)
Diagram (30.11.)

Spored najmočnejših tekmovanj v hitrih disciplinah se sicer nadaljuje prav v Indiji. Od torka v Kalkuti poteka turnir v pospešenem in hitropoteznem tempu z največjimi domačimi upi in nekaterimi zvenečimi svetovnimi imeni. Prvi nosilec med moškimi je Američan Hikaru Nakamura, pri ženskah pa nekdanja svetovna prvakinja Marija Muzičuk iz Ukrajine. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije