KOŠARKA

Stožice čakajo na evropski klic

Objavljeno 02. junij 2020 09.05 | Posodobljeno 02. junij 2020 09.05 | Piše: Eduardo Brozovič

Po neuradnih podatkih bo liga ABA prispevala štiri klube v evropski pokal.

Jordi Bertomeu se je znašel v velikem precepu. FOTO: Euroleague
Vse glasnejše so govorice, da naj bi klubi iz lige ABA v prihodnji sezoni lahko računali na štiri mesta v evropskem pokalu. Partizan že ima zajamčeno vstopnico, preostale tri naj bi pripadle Budućnosti, Cedeviti Olimpiji in Mornarju. V Stožicah so zagotovili, da še niso prejeli uradne potrditve, a optimistično računajo na nov mandat med evropskimi drugoligaši. Odprtih vprašanj je veliko in predsednik evrolige Jordi Bertomeu je poskusil odgovoriti na nekatera.

Veliko slabe volje je lani povzročila že odločitev, da šampion lige ABA nima več rezerviranega mesta v evroligi, obveljalo je tolmačenje, da bo njen »prvak dobil pravico nastopa med elito stare celine, če ga bo potrdilo vodstvo evrolige«. V pravilniku regionalnega prvenstva ni več črno na belem zapisano, koliko moštev se bo uvrstilo v evropski pokal. Ali se za tehničnimi finesami skriva zaton območja, ki je sedemkrat dalo prvaka in 26-krat člana najboljše četverice evrolige?

»Že dolgo sem si na jasnem, da naše tekmovanje ne more miniti brez zastopnika regije, ki je dala toliko vrhunskih talentov. Gre za nekakšno zibelko košarke. Vsako območje ima svoje značilnosti, regija, ki jo pokriva liga ABA, pa se odlikuje z izjemno strastjo do košarke, zato bo vedno imela mesto v evroligi. Ne bom dovolil, da bi ga izgubila,« je pojasnil Bertomeu in se strinjal, da besedi prvak in zastopnik nikakor nista enakovredni. Ne nazadnje je tekmovalni naboj v bitki za preboj med evropsko smetano dajal največji smisel ligi ABA.

Ena dobra sezona ni dovolj

»Podobne težave imamo drugod po Evropi, denimo v Nemčiji. Pogoji za igranje v evroligi so vse strožji, ker želimo imeti tekmovanje na najvišji ravni. To je naravni proces. Nekateri klubi v Španiji, Grčiji in Italiji dobro vedo, da ne morejo izpolniti naših zahtev. Ni dovolj, da moštvo igra dobro eno sezono, potrebno kakovost bo doseglo šele s stanovitnostjo in strategijo za dolge proge,« je poudaril predsednik evrolige, ki letos ne bo dobila prvaka.

»Odločitev je bila zelo težka, saj je bila minula sezona najboljša v zgodovini evrolige. Vsi smo jo želeli dokončati na igriščih, a smo imeli zvezane roke zaradi različnih omejitev po posameznih državah, še posebno negotove so razmere v Rusiji. In če prvenstvo prekineš, ne moreš nikogar razglasiti za prvaka niti mu reči, da je izpadel. Zavrnili smo tudi predlog, da bi razširili evroligo za dve mesti, saj bi imeli preveč težav pri sestavljanju koledarja,« je ocenil Bertomeu.

Jeseni bo tako med elito stare celine igralo istih 18 zasedb kot letos, torej tudi tri moštva, ki so se vanjo uvrstila z enoletnim mandatom: Valencia kot zmagovalka evropskega pokala 2019, Crvena zvezda kot prvak lige ABA in Zenit iz Sankt Peterburga s posebnim vabilom.

»Krivično je reči, da si ne zaslužijo več mesta v evroligi, saj niso krivi za zaplet. Mnogi pravijo, da bi bilo pravičneje, če bi koga nadomestila Partizan in Virtus Bolgona, ker sta bila najbolj prepričljiva v evropskem pokalu, ki bo odslej dajal po dva evroligaša. A tekmovanje je obstalo v četrtfinalu in nihče ne more vedeti, kako bi se kdo odrezal v nadaljevanju končnice,« je sklenil Bertomeu. 
Deli s prijatelji