HUDE ZAMERE

Slovenski šport: Laži in obtoževanja, individualni športi vs. kolektivni

Prvi mož OKS Bogdan Gabrovec meni, da je bilo v TV-oddaji Tarča izrečenih veliko laži. Predsednik hokejske zveze Matjaž Rakovec trdi, da so individualni športi privilegirani.
Fotografija: Iztok Čop je vse manj priljubljen med kolegi. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Iztok Čop je vse manj priljubljen med kolegi. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Brez dvoma bo nedavna izjava bivšega veslaškega šampiona Iztoka Čopa, ki je danes podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in tudi predsednik strokovnega sveta za tekmovalni šport v OKS, češ da športniki iz kolektivnih športov Sloveniji ne prinesejo direktne slave tako kot tekmovalci iz individualnih športnih panog, kmalu ponarodela. Bolj resna pa je stvar, ko ugotavljamo, kakšen razkol v slovenskem športu je povzročilo njegovo mnenje, za katero se je že posul s pepelom (glej okvirček).


 

Osebne zamere

Čop je pri nespretnem in neprepričljivem zagovarjanju kategorizacije športnikov in posledično njihovega financiranja neokusno napadel tudi predsednika Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaža Rakovca. Med drugim mu je očital, da je nepoučen o kriterijih in pravilnikih. »Prav gotovo so me njegove besede presenetile. Čop bi kot nekdanji vrhunski športnik lahko cenil vsakega športnika ne glede na to, iz katerega športa izhaja. Razprava v oddaji je bila prvotno namenjena financiranju športa v Sloveniji, zavila pa je v povsem drugo smer. Očitno zaradi Čopovih osebnih zamer predvsem do kolektivnih športov. Ne smemo pozabiti, da to ni bil njegov prvi tovrstni izbruh. Leta 2012 je problematiziral, ali si Anže Kopitar zasluži naziv športnika leta, če prihaja iz kolektivnega športa. Vse je bilo v luči tega, da so morda v OKS malce jezni, ker ves čas opozarjam na napake in prikazujem, kako so pri nas kolektivni športi deprivilegirani v primerjavi z individualnimi. Pa ne samo pri delitvi denarja, ampak tudi, koliko športnikov in trenerjev je zaposlenih pri različnih ministrstvih,« je dogajanje v oddaji Tarča na TV Slovenija komentiral prvi mož HZS Rakovec. Zaveda se, da je v športni malhi vsako leto manj državnega denarja, a vseeno vsaj glede statusa hokeja opozarja: »Glede na to, da smo hokejisti od Sočija 2014 napredovali v olimpijski razred, bi morali dobiti več, kot dobimo zdaj. Smo pa ostali na približno isti ravni kot prej. Spomnim se nastopa tedaj novoizvoljenega predsednika OKS Bogdana Gabrovca, ki je javno na TV Slovenija izjavil, da bomo hokejisti – izpostavil je prav nas – dobili več denarja, dejansko pa smo ga prejeli približno 20 odstotkov manj kot leto prej.«



Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je jezen zaradi laži v oddaji Tarča na TV Slovenija. Foto: Jure Eržen
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je jezen zaradi laži v oddaji Tarča na TV Slovenija. Foto: Jure Eržen


Zakaj je tako? »Po eni strani gre za to, da se strogo držijo kriterijev in pravilnikov, ki jih niso pripravljeni spremeniti, prilagoditi, po drugi pa je to tudi del nenaklonjenosti kolektivnim športom. Še vedno je lahko prisotnega precej individualizma in subjektivnih ocen pri delitvi denarja. Šport se financira iz različnih državnih institucij in tudi iz OKS. Njegova vloga je tako rekoč uzakonjena, edino OKS je tisti, ki pripravlja kategorizacijo in je hkrati največji prejemnik državnega denarja. Legitimni pravilniki obstajajo, a niso zato, da bodo ostali večno isti. Pred petimi leti denimo nihče ni niti pomislil, da bodo košarkarji evropski prvaki ali da bodo hokejisti dvakrat zapored na olimpijskih igrah,« meni Rakovec.


 

Gabrovec nezaželen

V vrhu Olimpijskega komiteja Slovenije v minulih dneh niso javno komentirali Čopovih in drugih izjav. Zato smo včeraj poklicali predsednika OKS Bogdana Gabrovca, ki nam je povedal: »Po pravici povedano, ne vem, kaj je bil cilj oddaje Tarča. Sem pač pristaš tega, da se govori resnica, objavijo pravi podatki, slišali pa smo veliko laži, tudi iz ust Matjaža Rakovca, ki je bil štiri leta član izvršnega odbora OKS in bi mu bile lahko marsikatere stvari in številke bolj jasne. Če bi bil sam povabljen v oddajo, a očitno nisem bil zaželen, bi verjetno nekatere stvari povedal drugače kot Čop. Toda to je že druga zgodba. Na našem kolegiju smo se odločili, da ne bomo komentirali sporne Čopove izjave. Sam se je že javno opravičil in povedal, da je šlo za lapsus. V bodoče bomo šli v podobne nastope bolj koordinirano, sicer pa smo v OKS pripravljeni negirati vse laži, ki se tičejo OKS. Omenjena razprava ni bila v redu, storila je škodo slovenskemu športu v obdobju, ko se borimo za še boljše in učinkovitejše načine financiranja, tudi prek spremenjene davčne politike in tedna s športno znamko.«

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je oster kritik delovanja OKS. Foto: Matej Družnik
Predsednik HZS Matjaž Rakovec je oster kritik delovanja OKS. Foto: Matej Družnik


Zanimivo je, da prvega moža OKS Bogdana Gabrovca niso povabili niti na današnjo okroglo mizo na ekonomski fakulteti (glej okvirček), kjer bodo prav tako govorili o financiranju športa. Morda je to posledica dejstva, da bodo konec leta v OKS volitve za predsednika, kjer bo Gabrovec kandidiral za nov mandat, z vabili na javne nastope pa mu ne bi radi omogočili utrjevanja položaja. Še vedno ni uradno potrjeno, ali bo na decembrskih volitvah kandidiral tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac. O drugih kandidatih se za zdaj le ugiba. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije