SLOVO SELEKTORJA

Prišel in odšel zaradi značaja

Veselin Vujović tudi uradno ni več selektor. Naslednik znan do sredine decembra.
Fotografija: Vuja je izgubil zaupanje reprezentantov. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Vuja je izgubil zaupanje reprezentantov. FOTO: Roman Šipić

»Pripeljali so me zaradi značaja, zdaj jih je pa motil,« je bil prvi odziv Veselina Vujovića na odločitev predsedstva Rokometne zveze Slovenije, da s Črnogorcem, ki je Sloveniji prinesel olimpijski nastop v Riu in bron na mundialu v Franciji, po štirih letih in pol ter le mesec in pol pred eurom konča sodelovanje.

»Bilo mi je v čast in ponos delati v slovenskem rokometu. Moj odnos do igralca med minuto odmora je sprožil odpor nekaterih reprezentantov,« je Vujovića napad na Aleksa Vlaha na tekmi Zagreba stal službo, ki jo je začel 27. maja 2015. Predsedstvo RZS je odločitev sprejelo v torek na izredni seji, uradno pa jo potrdilo 24 ur pozneje. »Po več kot štiriletnem odličnem sodelovanju se je začela v zadnjem času postopoma pojavljati zasičenost znotraj reprezentance, kar bi lahko pomenilo preveliko tveganje za prihajajoče prvenstvo. Predsedstvo RZS je ocenilo, da je v luči prihajajočih izzivov prišel čas za spremembe, ki naj bi ohranile slovenski rokomet na dosedanji visoki ravni. Nobenega dvoma ni, da se je Vujović z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega rokometa. RZS bo novega selektorja izbrala do sredine decembra,« je med drugim pisalo v uradnem sporočilu RZS.


Predsednik zveze Franjo Bobinac, ki je bil službeno v tujini, je dal tudi svojo obrazložitev. »Po štiriletnem ciklu je predsedstvo RZS ocenilo, da je ne glede na dosežene vrhunske rezultate prišel čas za novo energijo. Zato je soglasno sprejelo odločitev o prekinitvi sodelovanja z Vujovićem. Časa sicer ni veliko, a verjamemo, da ga bo dovolj, da najdemo kakovostno in ustrezno rešitev,« je zapisal Bobinac in poudaril, da je RZS v devetih letih zamenjala le dva selektorja.

Vrhunec bron v Parizu

Vujović je v štirih letih s Slovenijo zasedel 14. mesto na EP 2016 na Poljskem, reprezentanco istega leta popeljal na OI in osvojil 6. mesto, vrhunec mandata je bila bronasta kolajna na SP 2017 v Franciji, ko je njegov motivacijski govor Slovence popeljal od visokega zaostanka do velike zmage proti Hrvaški in veselice pred ljubljanskim magistratom. Sledilo je 8. mesto na EP 2018 na Hrvaškem. Slovenija se nato ni uvrstila na SP 2019 in tudi v kvalifikacijah za EP 2020 ni bila prepričljiva. Da je v njej nekaj zelo narobe, je bilo očitno že po junijski tekmi v Kopru proti Estoniji, ko so igralci iz močnih tujih klubov komaj strli odpor amaterjev z Baltika. Bobinac in njegovi ožji sodelavci so kljub temu po obisku pri Vujoviću v Šabcu ocenili, da je še vedno pravi človek za EP na Švedskem, kjer bo Slovenija lovila zadnjo vozovnico za OI v Tokiu. Če ne bi bilo omenjenega čustvenega izbruha s smrtno željo, bi Vuja tudi šel na euro, tako pa so mu reprezentanti dokončno obrnili hrbet.

Brez podpore slačilnice bi težko uresničil cilj, kar so spoznali na RZS in mu po rumenem kartonu pokazali še rdečega. Zdaj je pred zvezo pomembna naloga – najti pravega človeka, ki bo ne le motivator, ampak tudi sposoben v taktično-analitičnem smislu, kar smo pri Vujoviću pogrešali. Prvo opravilo novega selektorja bo sestava seznama igralcev, ki jih bo 26. decembra povabil na priprave v Zreče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije