TENIS

Pariz je dobil novega Zizouja

Pravljica Tamare Zidanšek na OP Francije se nadaljuje. Slovenija ima prvič četrtfinalistko turnirja za grand slam.
Fotografija: Tamara Zidanšek ni mogla verjeti, da ji je uspel preboj med osmerico. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek ni mogla verjeti, da ji je uspel preboj med osmerico. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Enega od največjih uspehov slovenskega tenisa je uprizorila Tamara Zidanšek. V osmini finala OP Francije je s 7:6 (4) in 6:1 ugnala Romunko Sorano Cirstea in se kot prva Slovenka v samostojni državi uvrstila med najboljšo osmerico turnirja za grand slam. To ji je uspelo na pesku Roland-Garrosa, kjer je leta 1977 zmagala Mima Jaušovec.

Na igrišču Suzanne-Lenglen, kjer je v petek izpadla Polona Hercog, je 23-letna Zidanškova jeziček na tehtnici na svojo stran nagnila v 12. igri prvega niza, ko je ubranila zaključno žogico in izsilila podaljšano igro, v kateri je bila že tretjič zapored uspešna. Dvig ravni njene igre je vlival optimizem trenerju Marjanu Čuku, ki je skupaj s psihologom Matejem Lunežnikom spodbujal svojo varovanko.

Občutek ni varal, Zidanškova je v drugem nizu pokazala vrhunski tenis in ga dobila kar s 6:1, potem ko je dobila uvodnih pet iger. Dvoboj je trajal uro in 26 minut. Jutri se bo za preboj v polfinale dobrih 34 milijonov evrov vrednega turnirja pomerila s Paulo Badosa, 33. nosilko, ki je s 6:4, 3:6 in 6:2 izločila krvnico Hercogove Marketo Vondroušovo. S špansko vrstnico doslej še nista prekrižali loparjev. Tudi Badosova bo prvič igrala v četrtfinalu največjih turnirjev.
 

Premika mejnike


Zidanškovi bo Roland-Garros 2021 ostal v zares čudovitem spominu. Prvič je premagala tekmico iz prve deseterice (Bianca Andreescu), prvič se je prebila v tretji krog (Madison Brengle) in po zmagi proti Katerini Siniakovi je z uvrstitvijo v osmino finala ponovila uspeh Katarine Srebotnik iz leta 2008. Tudi na lestvici WTA se ji obeta krepak pomik navzgor s 85. mesta in bo v ponedeljek postala najvišje uvrščena Slovenka.


Andrej Kraševec, selektor ženske reprezentance, je bil navdušen nad uspehom Zidanškove. »Gre za enega največjih uspehov v slovenskem tenisu po Mimi Jaušovec. Seveda imamo tudi zmagovalke turnirjev WTA in ne smemo pozabiti na uspehe Katarine Srebotnik v igri dvojic. Četrtfinale med posameznicami je res poseben rezultat. Tudi tam ni brez možnosti, vsaka tekma je poglavje zase. Ampak Tamara lahko naredi ta korak, saj na igrišču res deluje samozavestno. To je dobila po zmagi v prvem kolu. Verjame vase. Verjame, da je sposobna premagovati tudi višje postavljene igralke. To je zelo dobro za slovenski tenis, lahko pripomore tudi drugim slovenskim igralkam,« je dejal Kraševec.

Potem ko se je Zidanškova uvrstila v drugi teden turnirja za grand slam, je tudi prvič imela na igrišču intervju po koncu dvoboja. Poznalo se ji je, da tega ni vajena, jezik se ji je zatikal in težko je ubesedila misli. »Na igrišče sem prišla dobro pripravljena. V prvem nizu je bila težka bitka. Sorana je že imela zaključno žogico, zato sem zelo vesela, da se mi je uspelo rešiti. Uvrstitev v četrtfinale mi veliko pomeni,« je bila v pogovoru s Fabriceom Santorojem redkobesedna Zidanškova, ki se bo lahko še naučila retoričnih spretnosti, če bo nadaljevala v takšnem slogu. Da je pustila močan pečat, pove tudi uradna objava prirediteljev turnirja na twitterju, češ da je Pariz dobil novega Zizouja, kakršen je vzdevek francoske nogometne legende Zinedina Zidana

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije