KOŠARKA

Očetje za Krko, sinovi za Real

Lani sta dres madridskega Reala oblekla še Dan Duščak in Žiga Samar. V Španiji zelo dostojno skrbijo za razvoj mladih košarkarjev.
Fotografija: Žiga Samar (z žogo) navdušuje v dresu mladinske ekipe Reala. FOTO: Euroleague.net
Odpri galerijo
Žiga Samar (z žogo) navdušuje v dresu mladinske ekipe Reala. FOTO: Euroleague.net

LJUBLJANA – V minulih desetih letih so številni mladi slovenski košarkarji poiskali srečo, minute in pravi razvoj v tujih košarkarskih klubih. Ker doma preprosto ni bilo dovolj vizije in dovolj prepričljive zgodbe, ki bi ji starši in mladi igralci zaupali in verjeli. »V Olimpiji so bili zelo korektni ob našem odhodu. So pa bile razmere v negotove, čeprav so lepo skrbeli za Žigo. A ko potrkajo na vrata možje iz madridskega Reala, ne razmišljaš več, ampak se odločiš,« nam je povedal Primož Samar, nekdanji košarkar Krke, čigar sin Žiga Samar se od lani kali v dresu kraljevega kluba v glavnem mestu Španije. Tja so vabili že legendarnega Iva Daneua, vendar ni želel oditi iz Jugoslavije. V Real je odšel tudi Danilo Šmigič, pravo kariero pa je tam naredil Luka Dončić. Danes se v vrstah Reala kalita dva slovenska upa: prej omenjeni Žiga Samar (rojen leta 2001), ki igra za mladince in drugo Realovo ekipo, ter Dan Duščak (letnik 2002), ki je vključen v program kadetske ekipe.
 

Triletna pogodba

»Vse se je zgodilo prek agenta. Taka ponudba pride enkrat v življenju. Žiga je zadovoljen, sklenil je triletno pogodbo (2+1). V klubu resno računajo nanj, namenjajo mu precej priložnosti,« je nadaljeval naš sogovornik. »Veseli smo napredka in točke, do katere je prišel Žiga. Vse skupaj je lepa izkušnja. Kako se bo odvijalo naprej, pa bo odvisno od njega. Ogromno dela ga še čaka. Vesel sem, ker je uspelo Luki Dončiću, a vse primerjave z Žigo so nesmiselne. Vsak ima svojo pot, verjamem, da bo Žiga naredil pravo stvar,« je pristavil Samar, s katerim smo bili v Beogradu, kjer je Žiga nastopil na finalnem turnirju osmerice najboljših mladinskih evroligaških zasedb. Realovci so v nasprotju s člani ostali brez finala in posledično lovorike. Žiga igra na položaju organizatorja igre. Z mladinsko vrsto je postal španski prvak. Nad prvo sezono in priložnostjo se ne sme pritoževati, imel pa je tudi nekaj smole. Sprva ni mogel igrati zaradi dokumentacije, ki se je urejala, potem so ga ustavile tri tipične košarkarske poškodbe: dvakrat zvin gležnja ter počena dlančna kost. Te težave so ga za mesec in pol oddaljile s parketa.
 

Tudi šola

Primož je vesel, ker je za sina v Madridu poskrbljeno celostno. Biva v posebnem Realovem domu, tam živi tudi Dan Duščak. Sprva je obiskoval špansko šolo, zdaj se šola na daljavo na ekonomski šoli v ŠC PET v Ljubljani. Vsak mesec se Samarjevi odpravijo na obisk do sina – včasih v Madrid, včasih pa na kakšnega od turnirjev, ki jih igra po Evropi. Se razume: vsak dan se tudi slišijo, tema njihovih pogovorov pa ni le košarka. Če je kaj nujnega in zahtevnega, Samarjevim priskoči na pomoč Ivo Nakić, nekdanji as Krke in Partizana. Njegov sin Mario je Žigov soigralec v ekipi, Primož Samar in Ivo pa dobra kolega še iz časov igranja v novomeški Krki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije