LIGA PRVAKOV

Oblak, Kampl in Iličić z različnimi izzivi

Dva tedna pred vrnitvijo nogometne lige prvakov klubi različno pripravljeni na akcijo.
Fotografija: Kylian Mbappé in Neymar bosta glavna aduta Parižanov v dvoboju osmine finala lige prvakov z Barcelono. FOTO: Lee Smith/Reuters
Odpri galerijo
Kylian Mbappé in Neymar bosta glavna aduta Parižanov v dvoboju osmine finala lige prvakov z Barcelono. FOTO: Lee Smith/Reuters

Čez dva tedna bo oživela nogometna liga prvakov, paradno Uefino tekmovanje, ki bo doživelo vrhunec 29. maja v Istanbulu. Polovica klubov, ki so vstopili v sezono 2020/21, še upa na majski obisk Bosporske ožine, med njimi tudi trije s slovenskim pridihom. Kandidati za nastop v finalu so različno (ne)pripravljeni na akcijo. Osmino finala bodo čez 14 dni odprli v Barceloni in Leipzigu, kjer bosta gostovala PSG in Liverpool.

Že danes je jasno, da bodo imeli privrženci najmočnejšega tekmovanja na svetu resno dilemo, kam vreči svoje oko – na vnovično bitko Barçe in Parižanov ali poskus Kevina Kampla in soigralcev, da vzamejo skalp Liverpoolu. Kako močni so pretendenti za finale na stadionu Kemal Atatürk? Barcelona z aferami zbuja vtis, kot da si zabija žeblje v lastno krsto, toda trener Ronald Koeman je uravnotežil ekipo, ki je nanizala pet zmag v prvenstvu, med njimi štiri na tujem.


PSG odkrito meri na nogometni Mont Blanc, četudi zavoljo neuspeha v domačem prvenstvu, kjer bije bitke z Lillom, Lyonom in Monacom. Najučinkovitejši strelci Parižanov so Kylian Mbappé (14 + 6 podaj), Moise Kean (9 + 0), Neymar (6 + 3) in Angel Di Maria (3 + 6). Tudi Leipzig igra po načelu toplo-hladno, kotira na visokem drugem mestu bundeslige, toda 7 točk za Bayernom. Nemški rdeči biki so nepredvidljivi z značilno igro visokega presinga, ki jo uveljavlja trener Julian Nagelsmann. Bomo videli, kako uspešni bodo v dvoboju z angleškimi prvaki. Ti se zanesljivo pobirajo, Liverpool je dvakrat zaporedoma zmagal v Londonu (Tottenham, West Ham), z 1,1 milijarde evrov vredno ekipo premore najdražji igralski kader v Evropi.

Samozavestni Atletico


Tudi poznejši pari vsebujejo zanimive klube. Manchester City nemara igra v najboljši formi med vsemi v Evropi, morda zato, ker ga ne zanima le doseženi gol več, marveč tudi obramba – ekipa trenerja Pepa Guardiole je v 20 krogih ustvarila razliko v golih 37:13. Atletico Madrid je zgodba zase, saj maršira proti naslovu španskega prvaka in ima s tekmo manj kar deset točk prednosti pred Realom in Barcelono, ob tem pa fantastično razliko v golih 40:10! Bomo videli, kako dolgo bo trener Diego Simeone lahko vodil bitki na dveh frontah, gotovo pa Jan Oblak in soigralci kipijo od samozavesti. Rekorder Real Madrid?

Dolgo se je govorilo o krizi Barcelone, toda še huje je v taboru belega baleta, ki je popolnoma nepredvidljiv in nihče ne ve, kako (visoko) bo končal sezono, v kateri iščejo sovražnike vsi: kapetan Sergio Ramos želi drugam, trener Zinedine Zidane vztraja pri svojem, predsednik Florentino Perez pa se ukvarja s športno politiko in živi v letu 2024. Bo to izkoristila Atalanta? Josipa Iličića in druščine ne kaže podceniti, četudi ne kažejo stanovitnosti kot v najboljšem obdobju leta 2020.

In, ne pozabimo: evropski prvak Bayern je nanizal štiri zmage, hiti proti novemu naslovu nemškega prvaka, njegov prvi topničar Robert Lewandowski pa kotira pri 24 golih v pičlih 19 krogih!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije