TINA ROBNIK

Naša smučarka na novinarsko konferenco prišla z berglama in oznanila konec kariere

Poškodbe so Lučanko spremljale tudi že prej.
Fotografija: Najvišje je segla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta. FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters
Odpri galerijo
Najvišje je segla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta. FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters

Slovenska alpska smučarka Tina Robnik se je po koncu tekmovalne sezone 2022/23 pri 31 letih starosti odločila za konec tekmovalne poti. To je razkrila danes na novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani. Robnikovo avgusta čaka tretja operacija na desnem kolenu, ki si ga je poškodovala pred dvema mesecema.

»Odločila sem se, da zaključim svojo profesionalno športno kariero. Mislim, da je bilo pričakovano, glede na vse poškodbe, zadnja je bila res zelo huda,« je dejala Robnikova, ki je na novinarsko konferenco prišla na berglah. Še nekaj časa jih bo uporabljala pri hoji.

Dolga rehabilitacija

»Rehabilitacija bo zelo dolga. Tudi če bi se nekako želela vrniti, mi niti naslednjo sezono ne bi uspelo,« je še dejala. Konec avgusta oziroma začetek septembra jo čaka tretja operacija, v kateri ji bodo obnovili strgane vezi na desnem kolenu ter odstranili vijake in ploščice, ki so ji jih vstavili. »Ni bilo dvomov, odločitev ni bila težka, zelo hitro sem vedela pri sebi, da to pač pomeni konec. Stanje kolena gre počasi na boljše. Danes sem imela zdravniški pregled in imam dovoljenje, da lahko začnem stopati na nogo, še vedno pa moram uporabljati bergle,« je dodala. Gibljivost kolena je precej zmanjšana, tako da še ne more denimo voziti avta.

Imela je osem zlomov kosti, dvakrat je imela strgane kolenske vezi. Tekmovalka iz Luč v Zgornji Savinjski dolini je v obdobju petih mesecev doživela dve poškodbi. Lani septembra si je ob padcu na treningu v Saas Feeju poškodovala desno koleno in izpahnila ramo. Nato se je vrnila na tekmovalne proge in osvojila dve točki z 29. mestom na drugem veleslalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori. A je februarja med prostim smučanjem v Kranjski Gori sledila nova še hujša poškodba na isti nogi.

Dvakrat na olimpijskih igrah

Tina Robnik se je v svetovnem pokalu na šestih tekmah uvrstila v najboljšo deseterico, štirikrat na veleslalomih, dvakrat na paralelnih tekmah. Najvišje je segla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta. Nastopila je na olimpijskih igrah v Pekingu in Pjongčangu ter na svetovnih prvenstvih v Schladmingu, v St. Moritzu in Cortini d'Ampezzo, kjer je bila leta 2021 na individualni paralelni tekmi s petim mestom najboljša Slovenka.

Končala je študij na fakulteti za socialno delo in je zaposlena v zavodu za osebno asistenco. Poleg smučanja je odkrila še eno strast v življenju, veseli jo fizioterapija, zato se je prijavila na študij fizioterapije v Ljubljani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije