Nad koronavirus z vodko in nogometom

Minuli teden se je kot edino v Evropi začelo belorusko prvenstvo v nogometu. Lovoriko brani Dinamo iz Bresta, kjer je bil kratek čas tudi Diego Maradona.
Fotografija: Prihod slovitega Argentinca Diega Maradone je pozdravil tudi nekdanji član Maribora in občasni slovenski reprezentant Željko Filipović (v ozadju levo od Maradone). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prihod slovitega Argentinca Diega Maradone je pozdravil tudi nekdanji član Maribora in občasni slovenski reprezentant Željko Filipović (v ozadju levo od Maradone). FOTO: Reuters

Zakaj ne bi začeli prvenstva? Ali je država razglasila izredne razmere? Tako se je spraševal Vladimir Bazano, predsednik Nogometne zveze Belorusije, in obenem odgovoril začudeni evropski javnosti nad tem, da Belorusija kot edina v evropski nogometni družini, ki šteje 55 članic, ni ustavila nogometnega življenja. V četrtek se je začelo državno prvenstvo v t. i. višji ligi.

Belorusija je bila, je in najbrž bo posebna država v Evropi, vse dokler bo na njenem čelu za mnoge zadnji samodržec Vladimir Lukašenko. »Ne pijem, ampak nedavno sem rekel, naj si ljudje umivajo roke z vodko in jo tudi pijejo, ker je strup za virus. Dnevno bi jo morali popiti do pol decilitra, saj vpliva na pozitivno vzdušje. Le ko delajo, naj ne pijejo,« je v svojem slogu državljane nagovoril Lukašenko.

Poteze 65-letnega predsednika, ki je na čelu države že vse od leta 1994, so marsikomu sporne in tudi ta, da Belorusija ne bo preložila začetka nogometnega prvenstva, sodi v kategorijo njegovih nenavadnih odločitev. Toda kdo ve, morda se bo velikemu športnemu navdušencu, ki mu bije srce predvsem za hokej, izšla tudi ta nepredvidljiva nogometna igra.
 

Šov mora iti naprej


Beloruskih funkcionarjev ni prepričalo niti več kot sedemdeset z virusom sars-cov-2 okuženih ljudi, v slogu šov mora iti naprej so minuli četrtek zagnali ligaški stroj, ki je predvsem na domačih tleh in tudi pri sosedih v veliki Rusiji naletel tudi na pozitivne odzive.

»Veseli smo. To je zelo dobro za podobo države,« je med drugim zapisal eden od tamkajšnjih vodilnih nogometnih komentatorjev, ki je podobno kot tudi zunanji poznavalci izpostavil enega od ključnih razlogov, zakaj Belorusija ni sledila preostalim evropskim državam.

Za tamkajšnje oblastnike ima ob drugih pozitivnih učinkih ključno vlogo televizija in posledično denarni izkupiček. Če verjamete ali ne, toda belorusko nogometno prvenstvo je tako rekoč čez noč postalo eno od najbolj gledanih športnih tekmovanj v Evropi. Ne le v Belorusiji, marveč predvsem v Rusiji je televizijsko občinstvo tako veliko, da si manejo roke vsi po vrsti. Prav zaradi televizije so morali eno od tekem uvodnega kroga preložiti z glavnega igrišča na drugo, na katerem je bilo mogoče postaviti televizijske kamere.
 

Z roko v roki tudi Maradona in Filipović


Belorusko prvenstvo je eno od redkih, ki se igra v istem letu. V najmočnejši višji ligi tekmuje 16 klubov, med katerimi je najbolj znan BATE Borisov. Toda nekoč serijski prvak in redni udeleženec lige prvakov ali evropske lige je po trinajstih zaporednih lovorikah (od 2006 do 2018) lani izgubil šampionsko bitko proti Dinamu iz Bresta, katerega član je bil kratek čas in brez vidnejše vloge bivši Mariborčan Željko Filipović. Tedaj je bil na papirju predsednik sloviti Argentinec Diego Maradona.

Klubu predseduje prijatelj Lukašenkovih sinov in bivši uslužbenec notranjega ministrstva Aleksandr Zajcev, ki je rešil Dinamo pred stečajem in sprožil njegov vzpon. Med drugim je angažiral španske strokovnjake za mlajše kategorije, a tudi nekdanjo najlepšo Belorusinjo za vodjo stikov z javnostjo. Na začetku marca se je razšla s klubom. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas