Na stadionu 240 ljudi, na mizi 750 milijonov €

Nogometaši nemških klubov že vadijo na zelenicah Tekme naj bi začeli spet igrati na začetku maja
Fotografija: Kevin Kampl naj bi se po poškodbi vrnil v moštvo Leipziga, ki pet točk zaostaja za vodilnim Bayernom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kevin Kampl naj bi se po poškodbi vrnil v moštvo Leipziga, ki pet točk zaostaja za vodilnim Bayernom. FOTO: Reuters

Nemci ne spadajo zaman med najrazvitejše narode na svetu, na krilih znanja, vsesplošne vrhunske organizacije in železne discipline vodijo naprej celotno staro celino. Ni torej naključno, da naj bi prav v 80-milijonski državi prvi vnovič zagnali kolesje nogometnega prvenstva.

Bundesliga je medijsko odlično podprt spektakel, ki redno privablja na sodobne stadione množice iz vseh nemških zveznih dežel in tujine. Častilce globalizirane premier league je treba opozoriti, da je med vsemi v Evropi prav v bundesligi največji povprečni obisk posamezne tekme – 43.500 gledalcev. Teh še lep čas ne bodo spustili na stadione, je zatrdil Christian Seifert, izvršni direktor združenja tamkajšnjih klubov 1. in 2. lige. Zato pa je stekel akcijski načrt za obuditev nogometne igre na vseh 36 stadionih. Prav ta teden so začeli vaditi igralci vseh klubov, pri čemer spoštujejo predpisane ukrepe države in nujni zdravstveni protokol za obrambo pred koronavirusom.


»Prve tekme načrtujemo na začetku maja, nemškega prvaka bi tako dobili še pred koncem junija, ko bi odigrali preostalih devetih krogov te sezone,« je ocenil Seifert. Lahko se torej zgodi, da bi Nemci končali sezono, še preden bi jo Angleži nadaljevali. »Treba je poudariti, da bodo stadioni prazni do konca leta 2020, nogomet pa bo (p)ostal odlična televizijska zabava,« je prepričan Seifert, ki – tako kot rojaki – računa na odlično organiziran nemški zdravstveni sistem. Ta naj bi uspešno krotil razsežnosti izbruha koronavirusa, čeprav so našteli že 115.000 okuženih prebivalcev. »Vseskozi smo v pogovorih z vodstvom države, pomagamo mu in se z njim posvetujemo,« je dodal Seifert: »Ne bo se zgodilo, da kdo od ljudi, ki so v tem času nujni za nas, denimo zdravniki ali medicinske sestre, ne bo mogel biti testiran za covid-19, ker bi morali na primer testirati nogometaše.«

Borijo se za preživetje

Kakšno vrnitev so si zamislili Nemci? Prvotni načrt še pred razglašeno pandemijo je vseboval približno 600 navzočih na praznem stadionu, kolikor se jih je zbralo na tekmi Kölna in Mönchengladbacha. To številko so znižali na nujnih 240 za posamezno tekmo, v njej pa so všteti vsi nogometaši, dva strokovna štaba, zdravstveni delavci, uradne osebe in produkcijsko osebje. Zaživeli sta dve delovni skupini: v prvi razpravljajo o režimu organizacije tekem, ki bo vladal do konca sezone, v drugi bodo določili higienski načrt za klubske treninge in tekme ter izbrali protokol v primeru okužbe posameznih igralcev.
»Prej bomo končali prvenstvo, več manevrskega prostora za nadaljevanje bo imela tudi Uefa z ligo prvakov. Zdaj se borimo za preživetje,« je poudaril Seifert, ki ima seveda prav. Če bi Angleži z dokončno prekinitvijo sezone izgubili 1,4 milijarde evrov in Španci milijardo, bi bili Nemci v primeru predčasnega konca ob 750 milijonov evrov. Približno 50 odstotkov klubov v drugi ligi bi razglasilo stečaj, podobna usoda bi doletela najmanj peterico prvoligašev, med njimi tudi enega od klasičnih nemških gigantov Schalke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije