NOGOMET

Malta s težavo pod streho, sledi spopad v Splitu

Slovenski nogometaši danes že v Dalmaciji. Naslednji izziv Kekovih bo močna Hrvaška.
Fotografija: Selektor Matjaž Kek je ob robu igrišča ohranjal zbranost igralcev. FOTOgrafije: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Selektor Matjaž Kek je ob robu igrišča ohranjal zbranost igralcev. FOTOgrafije: Borut Živulović/Reuters

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v nogometu se bodo jutri zvečer v Splitu prevesile v drugo polovico. Številni v slovenski nogometni družini so pričakovali, da bo Slovenija v tem obdobju osvojila natančno toliko točk, kot jih je v resnici zbrala – sedem. Še več je bilo prepričanih, da bo zgodovinski zmagi s Hrvaško sledilo podobno nadaljevanje. Do tega ni prišlo, upoštevaje razplet v skupini H pa se zdi, da zasedba selektorja Matjaža Keka potrebuje novo senzacijo v derbiju s Hrvaško, če želi realno meriti na Katar 2022.


Zmagi s Ciprom in Malto, točka s Slovaško ter poraza proti Rusiji in Hrvaški – to se je zdelo realno pred začetkom ciklusa. Po zmagi v sosedskem derbiju smo upravičeno pričakovali več, toda sledil je popoln mrk v Nikoziji, ki ga Slovenci v dvoboju s Slovaško niso izničili. Nekje ga bo treba, v nasprotnem primeru Slovencev najbrž ne bo na Bližnjem vzhodu. Na malteško senzacijo – to bi bila že točka – na stadionu Spartaka v Moskvi jutri ne velja računati.
 

Hrvaška le prva od treh derbijev


V drugi polovici slehernih kvalifikacij pride do rezultatskega padca najslabših ekip in prav tako lahko zdaj realno pričakujemo, da bosta Ciper in Malta do konca osvojila le točke v medsebojni tekmi. V boju za vrh bodo štele neposredne bitke kandidatov za prvi mesti. Nekako se zdi, da bi morala Slovenija v tekmah s Hrvaško v Splitu (torek, 20.45), z Rusijo v Mariboru (11. oktober, 20.45) in s Slovaško v Trnavi (11. november, 20.45) osvojiti (najmanj) šest točk, ob tem pa oktobra premagati Malto v gosteh in mesec dni zatem še Ciper doma.


Po tem scenariju bi imela Slovenija na računu 19 točk, kar bi najbrž zadostovalo za drugo mesto v skupini H.
V tem kontekstu je treba tekmo z Malto čim prej pozabiti in ohraniti v spominu le tri točke, ki vendarle prinašajo upanje na kaj več – najmanj do torkovega obiska stadiona na Poljudu. Kekovi aduti so imeli namreč v dvoboju z Malto strahovite težave, četudi so igrali doma in so iskali nujne točke v boju za skok pod vrh. Malteška teoretična postavitev igre v obliki 3-4-2-1, ki je imela v resnici tloris 5-3-2, Slovencem ni puščala veliko prostora. To je možno izigrati z individualno potezo velemojstra à la Josip Iličić, toda Jojo je počival zavoljo parnih rumenih kartonov. Zato je čudno, da gostitelji niso poskušali izigrati gostov s kakšno dvojno podajo – teh smo namreč v soboto zvečer v Stožicah videli manj kot enajstmetrovk oziroma so jih nizali le Maltežani. Slednji so izpostavili, da bi lahko »katero od situacij 50:50 ob prekrških sodnik dosodil tudi v njihovo korist«, ter dodali, da »bi pred dvema letoma sprejeli poraz, tokrat da so razočarani«.
 

Videlo se je na 100 km


V slovenskem taboru so enotno zavračali oceno, da bi bilo kaj narobe s podatkom, da so iz igre sprožili na vrata Malte le en strel. Najbrž drži, da bodo imeli v Splitu več prostora, ki pa ga bo treba izkoristiti.
»Na 100 kilometrov se je videlo, da nekateri fantje niso ustrezno telesno pripravljeni. Tudi zato sem veliko kadrovsko rotiral med tekmama s Slovaško in Malto in opravil več menjav tudi med tekmo. Enako bo v Splitu – zanesljivo bo spet prišlo do kadrovskih sprememb. Nimamo izbire, če želimo telesno parirati Hrvatom,« je napovedal selektor Matjaž Kek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije