BELE STRMINE

Kranjec ujel Križaja, pred njima le Franko

Žan Kranjec na olimpijskem veleslalomu le 0,42 sekunde za bronasto kolajno. Marcel Hirscher osvojil drugo zlato lovoriko po zmagi v alpski kombinaciji.
Fotografija: Žan Kranjec je takole pozdravljal gledalce po četrtem mestu na olimpijskem veleslalomu v Jongpjongu. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec je takole pozdravljal gledalce po četrtem mestu na olimpijskem veleslalomu v Jongpjongu. Foto: Matej Družnik

JONGPJONG – Veste, koliko je 42 stotink sekunde? To je tako malo, da s prstom v tem času težko dvakrat potrkate po lesu. Toliko je Žana Kranjca na včerajšnjem veleslalomu ločilo od (bronaste) kolajne na OI. Potem ko je 25-letnik iz Bukovice pri Vodicah po prvi progi držal deveto mesto, je na drugi smučal še hitreje in z osmim dosežkom finala napredoval do četrtega mesta. Tako je izenačil (četrti je bil tudi Bojan Križaj v Lake Placidu 1980) drugo najvišjo veleslalomsko uvrstitev slovenskega alpskega smučarja na največji zimskošportni prireditvi po srebrni kolajni Jureta Franka v Sarajevu '84. Razred zase je bil znova Avstrijec Marcel Hirscher, ki je za 1,27 sekunde prehitel Norvežana Henrika Kristoffersena, tretji pa je bil Francoz Alexis Pinturault (+ 1,31). »Na prvi progi nisem smučal slabo, bi se pa dalo v nekaterih odsekih še bolje. Malce napačno sem ocenil valove in nisem ubral najboljše linije. Ko sem v drugo prismučal v cilj, sem imel dober občutek. Pričakoval sem, da bom napredoval, sem pa takoj vedel, da bom težko osvojil kolajno. Če pogledam v celoti, sem prikazal dobro predstavo. Zadovoljen sem, saj sem spet pokazal, da sem lahko zraven najboljših oziroma eden od najboljših, za stopničke pa se ti morajo pokriti vsi dejavniki. Imeti moraš tudi kanček sreče,« je ocenil Kranjec, ki se je po prvem nastopu spodbujal, češ da je še vse odprto, pri čemer se je zavedal, da bo moral pokazati vse, kar zna. To mu je uspelo zelo dobro.

Bil je zelo na trnih

Ko je čakal na tekmece in njihove morebitne napake, je bil na trnih. Potem ko so drug za drugim zaostajali za njim, je za hip pomislil celo na kolajno, čeprav je sam pri sebi vedel, da so majhne možnosti zanjo. »Če imaš zgoraj še dva takšna asa, kot sta Hirscher in Pinturault, ki imata prednost in običajno ne popustita pod pritiski, je težko računati, da bi naredil še korak naprej,« je pristavil najboljši slovenski veleslalomist in se strinjal, da si lahko na takšen dan vesel in žalosten obenem. »Zagotovo sem ponosen zaradi dobre uvrstitve, razočaran pa zdaj niti nisem več tako zelo. Če potegnem črto, so bili trije boljši od mene. Upam, da se bo kdaj obrnilo meni v prid, mogoče že na tekmovanju za svetovni pokal v Kranjski Gori (3. in 4. marca), čeprav ničesar ne napovedujem,« je pripomnil z nasmeškom. Kot je dejal, se lahko iz tekme nauči ogromno, in sicer to, da se je treba do konca boriti na obeh progah. Na vprašanje, kje je izgubil manjkajoče desetinke, je odvrnil, da predvsem na določenih delih prve proge. »S popolnim smučanjem bi zagotovo lahko dobil štiri desetinke ali še več, vendar si zdaj ne bom očital in se spraševal, kje sem jih pustil. Zagotovo je bila tekma posebna že zaradi tega, ker je tu res velika razlika med stopničkami in preostalimi uvrstitvami. Ker sem to vedel, sem morda čutil nekoliko več pritiska. A ne bom rekel, da četrto mesto nič ne pomeni, ker vseeno šteje za startno številko,« je pojasnil Kranjec, ki je v tej zimi, v kateri se je s tretjim mestom pred dvema mesecema na veleslalomu v Alti Badii prvič v svetovnem pokalu zavihtel na zmagovalni oder, zelo stanoviten.


Bolj samozavesten

Ključ do uspeha je tudi v tem, da je samozavestnejši, kot je bil. »Zdaj mi je jasno, da sem lahko ob dobrem nastopu v vrhu. Poleg tega imam boljše smuči, kot sem jih imel lani,« je še razložil član SD Novinar, ki ga je pohvalil tudi glavni trener slovenske moške reprezentance za tehnične discipline Klemen Bergant. »Kranjcu ničesar ne moremo očitati, prvo progo je presmučal dobro, drugo zelo dobro. Njegov pristop je bil pravi, četrto mesto je super rezultat, vendar vemo, kaj šteje na OI; najprej zlato, nato še preostali kolajni,« je omenil Bergant in glede desetink, ki so njegovega varovanca ločile od Pinturaulta, dejal: »Nočem tarnati, da se me ne bi razumelo narobe, toda prva proga je bila za Žanov način smučanja postavljena preveč naravnost. Kljub temu se je je lotil tako, kot je treba, na drugi progi pa je malo izgubil le spodaj. Dosti hitreje ne bi mogel smučati. Če bi bili obe progi takšni, kot je bila druga, bi lahko bilo drugače,« je še povedal trener naše moške reprezentance za tehnične discipline. Do uvrstitve se je sicer od Slovencev dokopal tudi Štefan Hadalin (+ 3,62), ki je s četrtim časom finala z 29. mesta napredoval na končno 21., medtem ko sta Miha Hrobat in Martin Čater odstopila na prvi progi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije