VELESLALOM

Kranjec daleč od svoje lepe sobote

Preloženi veleslalom je v Italiji pripadel Švicarju Odermattu. Navdušil je Hrvat Zubčić s skokom z 21. mesta na tretje.
Fotografija: Trener Klemen Bergant in Žan Kranjec si po včerajšnjem spodrsljaju ne želita preplaha. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Trener Klemen Bergant in Žan Kranjec si po včerajšnjem spodrsljaju ne želita preplaha. FOTO: Roman Šipić

Odkar je Carlo Janka osvojil prvo mesto v kranjskogorskem veleslalomu za pokal Vitranc 2011, se pri moški švicarski reprezentanci v alpskem smučanju niso več veselili zmage v tej disciplini. Do včeraj, ko je na najvišjo stopničko preložene tekme v Italiji stopil Marco Odermatt. Slovenskemu adutu Žanu Kranjcu tokrat ni šlo, zasedel je 19. mesto, ob Švicarju pa je bil junak dneva Filip Zubčić.

Kranjčev dobri prijatelj in pri 27 letih eno leto mlajši od vodilnega slovenskega smučarja se je v soboto veselil zmage, v velikem boju je bil na koncu edini, ki je premagal našega reprezentanta. V zmagah sta izenačila na 2:2 in napovedala zanimivo nedeljsko nadaljevanje internega derbija. Včeraj se je na snegu precej bolje znašel Zubčić, ki je bil tretji, naš adut je bil na oddaljenem 19. mestu. Toda po prvem nastopu je kazalo drugače.

Vodil je Odermatt in potrdil, da si je za uvod v sezono med vsemi napovedovanimi kandidati za veleslalomski vrh privoščil najmanj nihanj. Na oktobrski söldenski premieri je osvojil drugo mesto, v soboto je bil za Kranjcem in Zubčićem tretji, tokrat pa je z zmago prekinil dolgo švicarsko sušo med moško karavano v tej klasični tehnični disciplini. »To pa so čustva ... Prvič sem bil vodilni po uvodnem nastopu, prvič z rdečo številko začasno najboljšega. Močno breme je vse skupaj, zato sem zdaj še toliko bolj ponosen,« je poudaril šestkratni mladinski svetovni prvak, doma iz osrednje Švice v pravljično lepi okolici Luzerna. Nekoč je med smučarskimi rojaki občudoval Didierja Cucha, v zadnjih letih zelo spoštuje Alexisa Pinturaulta in Teda Ligetyja.
 

Zubčić kot nekoč Hirscher


Slednja sta bila tudi včeraj v smučini, zadnji se je spogledoval s stopničkami, toda na koncu se je moral sprijazniti s petim mestom. Ni pa si mislil, da ga bo prehitel Zubčić, resda v soboto zmagovalec, včeraj pa na prvi progi le 21. Toda Zagrebčanu se je v drugo posrečil imeniten nastop, zlasti v spodnji polovici preizkušnje, od upokojitve avstrijskega šampiona Marcela Hirscherja takšnega skoka ni naredil nihče. »Res, to je podvig, kot jih je nekoč uprizarjal Hirscher! Pognal sem se z živalsko energijo, poskusil sem na vso moč,« ni bilo konca veselja najboljšega hrvaškega smučarja, ki je tako v dveh tekmovalnih dneh St. Caterine osvojil kar 160 točk.

Kranjčeva bera je po včerajšnjem 19. mestu krepko manjša, a preplaha po tretjem veleslalomu sezone v slovenskem taboru ni. Seveda bi ga raje imeli višje, Štefana Hadalina pa med 30 dobitniki točk (bil je 41.), toda trener Klemen Bergant je prepričan o pripravljenosti obeh za odmevnejše dosežke. Sploh pri prvem o tem ni dvoma, kar je kajpak potrdil že z drugim mestom v sobotnem veleslalomu. »V soboto sem dosegel vrhunski rezultat, tokrat žal ne. Prikazal sem nekaj dobrega smučanja, to bom prenesel naprej in poskusil na naslednjih tekmah pokazati spet tisto, česar sem sposoben,« je pomahal v slovo prizorišču Kranjec.

Tudi naslednji veleslalom bo na italijanskem snegu, 20. decembra v Alti Badii. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije