PLEZANJE

Janja v zgodovino z zlatim trojčkom

Garnbretova se je od SP poslovila z naslovom v kombinaciji. Po zagotovljeni olimpijski vozovnici psihično in telesna utrujena.
Fotografija: Janja Garnbret se je od SP poslovila še s tretjo zlato kolajno. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Janja Garnbret se je od SP poslovila še s tretjo zlato kolajno. FOTO: Manca Ogrin

Hačiodži – Nikoli ne odpišite Janje Garnbret. Četudi po prvi tretjini finala (hitrost) na kombinacijski tekmi zaseda 6. mesto in na balvanih, na katerih je največja mojstrica na svetu, razreši le en problem od treh. Takrat, ko je treba najbolj pritisniti, 20-letnica zablesti v vsem svojem sijaju. In tako je bilo tudi na zadnji tekmi svetovnega prvenstva na Japonskem, od koder odhaja s trojčkom naslovov in olimpijsko vozovnico.

Postala je prva v zgodovini športnega plezanja, ki je na istem SP osvojila zlato v treh disciplinah. Garnbretova je priznala, da jo je po dveh naslovih (balvani, težavnost) in zagotovljeni olimpijski vozovnici za Tokio 2020 načela utrujenost.

»Vse je prišlo za mano, pritisk je popustil, nastopila je mentalna in fizična izčrpanost. Takšna sem prišla na zadnjo tekmo, zato se mi zdi neverjetno, kaj mi je uspelo,« je razkrila, da je tudi ona človek s svojimi mejami. A v včerajšnjem finalu kombinacije je dobro krotila brutalen ritem – v dobrih treh urah je tekmovala v treh disciplinah in ohranila visoko raven zbranosti do zadnjega giba.
 

Pred težavnostjo četrta


»Dneva nisem začela najbolje,« se je ozrla k hitrosti, v kateri je iztržila 6. mesto. V prvem dvoboju jo je porazila Švicarka Petra Klingler. Korošica je sicer začela hitro in napadalno, v prvem delu je bila celo hitrejša, v zgornjem pa ji je na enem od oprimkov zdrsnilo. V drugem dvoboju je popravila vtis in gladko opravila z Japonko Ai Mori.

Prepričljivemu nastopu je sledil drugi poraz, tokrat je bila od serijske zmagovalke, ki ji je med plezanjem spet spodrsnilo, boljša domačinka Futaba Ito. Svojo priložnost je slovenska šampionka nato iskala na balvanih, v disciplini, v kateri je letos ni premagala še nobena tekmica. Rešila je le en problem od treh.

Izstopal je tretji, nobeni tekmovalki ga ni uspelo uspešno prebrati. Preizkušnja je pripadla domačinki Akijo Noguči z dvema vrhovoma, Garnbretova je bila druga, skupno pa v kombinaciji pred težavnostjo držala 4. mesto, najboljše izhodišče je imela Britanka Shauna Coxsey. Slovenska šampionka vselej meri najvišje in tudi tokrat ni bilo drugače. Na zadnji stopnici je pokazala znanje, hitrost in odločnost. Vrh je dosegla še 15-letna Morijeva, a je bila Garnbretova hitrejša. Blizu je bila na koncu srebrna Nogučijeva, bron je pripadel Coxseyjevi.
 

Zaupala je vase


»Vedno pravim, da se tekma ne konča, dokler ni konec. Če ti v hitrosti ne gre, imaš še balvane in težavnost,« je pojasnjevala, kako je ohranila mirno glavo in se osredotočila na balvane. A tudi v svoji paradni disciplini ni začela najbolje.

»Pomembno je bilo, da sem se smejala, četudi nisem rešila problema, ta drža mi je pomagala. Tretji balvan je bil velika uganka, vendar ni bil prezahteven, samo položaji so bili čudni, moral si zaupati svojim občutkom in iskati ravnotežje. Če bi imele na voljo še malenkost več časa, verjamem, da bi problem rešile,« se je ozrla k problemu, pri katerem nobena finalistka ni našla odgovora. K težavnosti je pristopila neomajno, v steni je bila neustavljiva.

»Vedela sem, da je vrh osvojila že Ai in da ga moram tudi jaz. Tolikokrat sem že bila v takšnih položajih, zato sem nastopila brez pritiska, zaupala vase, uživala v smeri in odplezala, kot znam,« je komentirala. Prvenstva je za dobitnico sedmih kolajn s svetovnih prvenstev konec, zdaj prihaja čas tudi za zasluženo praznovanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije