Jan Oblak in soigralci ne bodo preveč izžeti

Madridska nogometna kluba v španski ligi ne popuščata. Real beži Barceloni, Atletico tekmecem v boju za LP.
Fotografija: Damjan Bohar igra na Poljskem še bolj učinkovito kot pred tem v Mariboru. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Damjan Bohar igra na Poljskem še bolj učinkovito kot pred tem v Mariboru. FOTO: Tadej Regent

Je v nogometni Španiji vse odločeno? Tako se zdi, odkar je Real Madrid dobil eno najzahtevnejših gostovanj v primeri division, Atletico Madrid pa ne popušča. To pomeni, da ima Barcelona vse manj možnosti za ubranitev naslova prvaka, Atletico pa je vse bližje tretjemu mestu in vstopnici za ligo prvakov 2020/21. Madridska kluba igrata v odlični formi. Baskija je padla v 73. minuti tekme med Athletic Bilbaom in Realom, potem ko je strel z bele točke unovčil Sergio Ramos, še manj možnosti je imela Mallorca v neenakovredni tekmi z Athleticom, gostitelji so zmagali s 3:0.

Jan Oblak
in soigralci v resnici obvladajo igro na rezultat – enako velja za Real pod vodstvom Zinedina Zidana –, zato lahko sproščeno pogledujejo tudi proti največjim izzivom. Največji med največjimi bo seveda v Uefini ligi prvakov, Atletico si je namreč – tako kot PSG, Atalanta in Leipzig – že zagotovil četrtfinale, v katerem bo imela Slovenija tri predstavnike: Jana Oblaka, Josipa Iličića in Kevina Kampla. Toda Oblak in trener Diego Simeone ne razmišljata tako daleč naprej, kar je razumljivo.

»Pred nami so štiri tekme španskega prvenstva proti ekipam, ki imajo svoje cilje v tej sezoni. Ne moremo popustiti, želimo končati posel zmagovito in to miselnost prenesti v avgust. Na srečo premoremo širok igralski kader, uspešno rotiram igralce, zato ne bodo preveč izžeti,« je ocenil Simeone. Oblak je v španskem prvenstvu odigral svojo 187. tekmo, pri čemer je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno na 103. tekmi. Ker brani v podobnem ritmu tudi Realov vratar Thibaut Courtois, bo Škofjeločan najbrž ostal brez pete zaporedne lovorike zamora.
 

Bohar kotira pri 15 golih


Dobro gre tudi Damjanu Boharju v poljskem prvenstvu. Hitronogi krilni napadalec, ki je bil del uspešne zgodbe Maribora v ligi prvakov, je eden najboljših strelcev prvenstva, konec tedna si je pripisal že 16. gol v majici Zaglebieja iz Lubina, 15. gol v prvenstvu.

Zanimivo, 28-letni Prekmurec še ni igral tako učinkovito, kdo ve, kaj mu bo to prineslo po koncu sezone. Pogodba s klubom, ki kotira na vrhu spodnjega dela lestvice – poljsko prvenstvo je razdeljeno na skupini za prvaka in obstanek –, mu bo potekla junija 2021. Leto pred iztekom pogodbe se običajno zgodi eden od dveh scenarijev: bodisi klub in nogometaš podaljšata sodelovanje bodisi igralec odide (za odškodnino) drugam.
 

Gol Verbiča in debi Mlakarja


Tudi Benjamin Verbič se je vpisal med strelce, čeprav je izgubil v največjem ukrajinskem derbiju. Dinamo Kijev je gostil Šahtar iz Donjecka, slednji pa je dobil tudi to tekmo (2:3), pri čemer je Verbič v 51. minuti znižal rezultat na 1:2. Prvak je že dolgo znan, Šahtar ima velikih 20 točk prednosti, Dinamu celo grozi, da bi ostal brez kvalifikacij za ligo prvakov, ki jih prinaša drugo mesto v ukrajinskem DP. Za ta položaj se bodo do konca borili Kijevčani in kluba iz mest Lugansk in Černigov. Verbič je v tej sezoni zbral deset golov in tri podaje, od tega osem golov v prvenstvu. Krstni nastop v tem koledarskem letu v majici Wigana si je izboril prvi topničar mlade reprezentance Jan Mlakar.

Wigan je gostoval v Brentfordu in izgubil z 0:3, Mlakar je igral od 73. minute. Bankrotirani Wigan po koncu sezone čaka temeljita preobrazba in selitev v eno od (naj)nižjih angleških lig. Pomembno zmago v italijanski 2. ligi je dosegel še en napadalec slovenske selekcije U-21 Žan Celar. Cremonese je v silno pomembni tekmi premagal Pescaro in se prebil z območja, ki pelje v 3. ligo. Celar, ki je igral do 71. minute, je v tej sezoni zbral pet golov; tri v serie B, dva v pokalu.
 

Šporar v boj šele danes


Danes bo sklenil 30. krog portugalskega prvenstva (od 34) Andraž Šporar. Ljubljančan bo skoraj zanesljivo začel tekmo v majici Sportinga, ki bo gostoval pri Moreirenseju (22.00); Argentinec Luciano Vietto je poškodovan, brazilski napadalec Phellype pa vprašljiv zaradi načetega kolena. Šporarju gre obetavno, dobro se je ujel s soigralci, redno zabija gole, s prihodom novega trenerja Rubena Amorima se lizbonski klub načrtno pripravlja na boj za visoke položaje v sezoni 2020/21. V naslednji sezoni bo igral v skupinskem delu evropske lige, kar je pravšnje vzporedno tekmovanje za Sportingov boj s Portom, Benfico in morda tudi Brago. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije