ŠPORT INVALIDOV

Dokazujeta, da nič ni nemogoče

Tanja Glušič osvojila bronasto kolajno na SP v plezanju. Darko Đurić z EP v plavanju prinesel zlato in bronasto odličje.
Fotografija: Darko Đurić in Tanja Glušič zasluženo najboljša v letu 2018 FOTO: Sportida/ZŠIS-POK
Odpri galerijo
Darko Đurić in Tanja Glušič zasluženo najboljša v letu 2018 FOTO: Sportida/ZŠIS-POK

LJUBLJANA – Že jubilejno 25. razglasitev najboljših športnic, športnikov in ekip leta 2018 v režiji Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja sta zagotovo zaznamovala najboljša – Tanja Glušič in Darko Đurić. Tanja je novinka na tem položaju, Darko pa je priznanje prejel prvič po letu 2013. Glušičeva prihaja s Prevalj na Koroškem, nad plezanjem, v katerem spada v svetovni vrh, pa sta jo navdušili njeni sestri. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je osvojila 3. in 2. mesto, letos v Innsbrucku je bila bronasta, leta 2014 v Granadi srebrna. Nad njo bdi trener Jurij Ravnik.

Skromna in nadarjena kljubuje konkurenci

Tanja se je zaradi usherjevega sindroma rodila gluha, peša ji tudi vid, po zadnjih podatkih ji ga je ostalo še pet odstotkov. V veliko pomoč ji je polžev vsadek. Poleg tega se je Tanja rodila z aspergerjevim sindromom; laično zapisano to pomeni, da gre za avtistično mot­njo, takšni ljudje težko vzpostav­ljajo stike. »Plezanje je njen svet, nad tem sta jo navdušili sestri. Kljub okvari sluha in vida je Tanja, sicer diplomirana ekonomistka, s svojo odločnostjo dokaz, da nič ni nemogoče. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku si je priplezala 3. mesto. Večino treningov opravi na steni v sosedovi garaži. S sedanjim trenerjem Jurijem Ravnikom je začela sodelovati pred približno dvema letoma,« so nagrado za najboljšo v letu 2018 utemeljili pri Zvezi za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskem komiteju, dvorana pa je zaploskala. Tanja se je upravičeno našla v soju žarometov, kamer in mikrofonov. Sprva plaho, potem dokaj suvereno. Jedrnato, konkretno. »Nagrada mi veliko pomeni, vesela sem, da sem postala najboljša športnica leta v Sloveniji. Tega sem si že dolgo želela. Zaradi tega priznanja bom v prihodnje še bolj trenirala, da bom poskušala doseči še boljše dosežke,« je povedala Glušičeva, zgledna študentka ekonomije (manjka ji le že zagovor diplome) in Zoisova štipendistka. Ob tem velja omeniti, da se je v zadnjih štirih letih konkurenca precej zaostrila. Tanja je v svoji kategoriji najmanjša in z največ zdravstvenimi ovirami, konkurenca ji tu beži, a ona se ne da, še bolj zavzeto trenira in vestno prihaja na treninge na Gorenjsko k Ravniku, pot z enega konca na drugega pa praviloma premaguje kar s storitvijo prevozi.org.

Sposoben vrhunstva

Naporno in zahtevno leto treningov z reprezentanco Nizozemske je šampionsko sklenil tudi Darko Đurić, ki je letos postal evropski prvak na 50 m prosto in bronast na 200 m prosto. »To je čast, potrditev dobrega dela iz preteklosti. Biti najboljši med enakimi nekaj pomeni, je motivacija za naprej,« je dejal najboljši slovenski plavalec in dodal: »V nekem trenutku potrebuješ spremembo, jaz sem odšel na Nizozemsko, kjer sem lahko treniral z vrhunsko ekipo. To mi je zelo koristilo, in to so pokazali tudi rezultati.« Kje in kako bo treniral pred sezono, ko ga poleti (med 29. julijem in 4. avgustom 2019) čaka svetovno prvenstvo v Maleziji, bo jasno v prihodnjih tednih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije