MOTOKROS

Zmago preprečila pokvarjena honda

Svetovni prvak Tim Gajser dobil prvo vožnjo v Latviji, v drugi pa odstopil. Zasedel je 8. mesto in v SP zaostaja že 46 točk za vodilnim Herlingsom.
Fotografija: Tim Gajser je dobil prvo vožnjo, na drugi je odstopil. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je dobil prvo vožnjo, na drugi je odstopil. FOTO: Honda Racing

Velika zmaga za motokrosista Tima Gajserja v prvi vožnji VN Kegumsa v Latviji in še večja smola za svetovnega prvaka v drugi vožnji. Ko se je boril za tretje mesto in končno zmago, ga je malo pred ciljem izdala honda in sledil je boleč odstop. Zasedel je osmo mesto in za zmagovalcem Jeffreyjem Herlingsom (KTM) zaostal že za 46 točk v skupnem seštevku.

Kazalo je, da bo 23-letni Haložan na najboljši način opravil popravni izpit po povsem ponesrečeni sredini dirki za VN Rige, ko je najprej odstopil in na koncu zasedel šele 13. mesto. V prvi vožnji je vodil od starta do cilja in suvereno osvojil 25 točk. Herlings je bil zadržan, četrti.

»Super zadovoljen sem, še posebno po razočaranju v sredo. Vedel sem, da imam še eno priložnost, želel sem voziti gladko in mirno, in to mi je uspelo. Veselim se že druge vožnje, upam, da mi bo ponovno uspel dober start,« je po četrti posamični zmagi v sezoni povedal Gajser, ki pa še ni osvojil grand-prixa. Trikrat (Anglija, Nizozemska, Litva) je bil drugi.

Želja se mu je uresničila, startal je najboljše in prišel v vodstvo, ampak potem ni ponovil predstave iz prve vožnje. Izgubljal je ritem, v neposrednem boju ga je ukanil hitrejši Herlings. Sledila je še napaka, ki sta jo izkoristila Antonio Cairoli (Ita, KTM) in Arminas Jasikonis (Lit, Husqvarna). Šele čez čas se je Gajser spet zbral, začel loviti Litovca, saj je vedel, da mu tretje mesto prinese skupno zmago, in ko ga je malo pred koncem že skoraj ujel, ga je prvič v sezoni izdala njegova honda. Ugasnila je in Gajser je odstopil. Šok za Slovenca, ki se mu naslov prvaka vse bolj izmika. Latvija mu ne bo ostala v prav lepem spominu, dosegel je drugo, 13. in 8. mesto, premalo za njegove ambicije.


Novo priložnost bo imel čez tri tedne, ko je na sporedu VN Turčije, če je ne bo mogoče izvesti, je rezervna lokacija Belgija. Na koncu se je najbolj smejalo Herlingsu, ki je v tretje le prišel do zmage v Latviji (prvo dirko je dobil Glenn Coldenhoff, drugo Cairoli). »Mislim, da sem vozil pametno, nisem tvegal in bil sem vztrajen, kar se mi je izplačalo. Končno mi je uspelo zmagati tukaj v Latviji, vesel sem. Zdaj si lahko vsi skupaj malce odpočijemo,« je povedal Herlings, ki je prednost pred Gajserjem povečal z 28 na 46 točk (213:167), le štiri točke za Slovencem sta Jasikonis in Cairoli.
 

Pancarju 9 točk


Če je Gajser pričakoval veliko več, pa je bil bolj zadovoljen drugi Slovenec v Latviji. Jan Pancar je po dveh 20. mestih in eni točki včeraj zasedel 17. in 16. mesto za novih devet točk v prvenstvu razreda MX2. V prvi vožnji je zmagal vodilni Tom Vialle (Fra, KTM) pred glavnim tekmecem Jagom Geertsom (Bel, Yamaha). V drugi pa je bil razplet ravno obraten. VN je pripadla Belgijcu, ker je bil boljši v finalu, oba pa sta osvojila po 47 točk. Prednost Francoza ostaja osem točk (217:209). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije