SMUČANJE

V Ilkinem taboru so se znašli po svoje

Po lanski selitvi v Kranjsko Goro spet doma. Na Pohorju trenirale tudi slovenske lisičke.
Fotografija: Slovenske lisičke (na fotografiji Ana Bucik) so te dni vadile na Pohorju, kjer bosta 1. in 2. februarja tekmi za svetovni pokal. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Slovenske lisičke (na fotografiji Ana Bucik) so te dni vadile na Pohorju, kjer bosta 1. in 2. februarja tekmi za svetovni pokal. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Zlata lisica se po lanski selitvi v Kranjsko Goro zaradi primanjkljaja snega vrača domov. Mariborski prireditelji imajo pred sabo devet dni do izvedbe preizkušenj za svetovni pokal na Pohorju. Včeraj jim je Markus Mayr, predstavnik Mednarodne smučarske zveze (FIS), po pregledu terena prižgal zeleno luč za veleslalom in slalom. Za zadnji tekmi pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Åreju, se je prijavilo 130 tekmovalk in 27 držav. Med njimi bo Ilka Štuhec, ki se bo prvič v sezoni merila v veleslalomu.
Slovenske lisičke (na fotografiji Ana Bucik) so te dni vadile na Pohorju, kjer bosta 1. in 2. februarja tekmi za svetovni pokal. FOTO: Tadej Regent
Slovenske lisičke (na fotografiji Ana Bucik) so te dni vadile na Pohorju, kjer bosta 1. in 2. februarja tekmi za svetovni pokal. FOTO: Tadej Regent

Termin pohorskih tekem, ki bosta 1. in 2. februarja, je nekoliko neugoden za tiste smučarke, ki bodo na SP nastopile v hitrih disciplinah. Pot iz Maribora do švedskega prizorišča namreč po redni liniji traja 12 ur, s tem izgubijo vso nedeljo, v ponedeljek pa se morajo že postaviti na start prvega uradnega smukaškega treninga, ki mu dan pozneje sledi superveleslalomska preizkušnja. Prav zato so si tudi v ekipi Štuhčeve razbijali glave, kako nastopiti pred domačimi navijači, hkrati pa ohraniti svežino in dovolj časa za pripravo za SP.

»Ilka v Mariboru ne bi nastopila, če bi bila hudo utrujena. Treba je biti seveda zelo previden, premišljeno razporediti premore med tekmo, treningom in počitkom,« je pojasnila vodja ekipe Darja Črnko. Štuhčeva bo zaradi logistične zahtevnosti izpustila slalom. Na sever ne bo potovala z redno letalsko linijo, v njenem taboru so se znašli po svoje.
 

Utrjevanje v ponedeljek


Za prireditelje 55. Zlate lisice je potrditev nastopa najboljše slovenske smučarke na domačem hribu zelo pomembna. Zelo pomembni pa sta tekmi na Pohorju tudi za specialistke v tehničnih disciplinah, saj bosta zadnji kazalnik, kam katera spada pred bojem za naslove svetovnih prvakinj. Mariborčani so od sredine decembra zasneževali teren in proizvedli dovolj snega (v 160 urah približno 40.000 kubikov).

V povprečju ga imajo za tretjino več v primerjavi s preteklimi leti. V veliko pomoč jim je bil nov sistem zasneževanja, predvsem v spodnjem delu, s hladilnimi stolpi in 13 topovi na stebrih, sprožili so se vsakič, ko se je temperatura spustila pod –2,5 stopinje Celzija. Proga bo odprta za turistično smuko do nedelje, ko bodo zaprli spodnji del, v ponedeljek pa celotno smučišče. Tedaj se bodo posvetili še utrjevanju.

»Sneg je za rekreativno smučanje odličen, ni pa podlaga dovolj trda za tekmo. To bomo še utrdili, tudi z vbrizgavanjem vode,« je razkril Mayr. Teren so dobro izkoristile tudi slovenske lisičke, ki so te dni vadile na Pohorju, medtem ko se Štuhčeva iz Cortine ni vračala domov, odpravila se je proti Garmischu, kjer bodo ta konec tedna tekme v hitrih disciplinah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije