KOŠARKA

Tri tekme resnice za Zorana Martića

Košarkarji Petrol Olimpije na začetku sezone slabše od pričakovanj. V moštvu je preveč nadarjenih mladcev in premalo delavcev.
Fotografija: Zoran Martić se zaveda, da praviloma nima časa za pripravo na naslednjo tekmo. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zoran Martić se zaveda, da praviloma nima časa za pripravo na naslednjo tekmo. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V zadnjih štirih tekmah je Petrol Olimpija doživela štiri poraze (tekmeci so bili vodilni v ligah, Neptunas, Crvena zvezda in evroligaška Budućnost), dva v ligi ABA, enega v ligi prvakov, za konec so zdesetkani in pomlajeni zmaji klonili še v domačem prvenstvu. Paradoks je, da je poraz s Šenčurjem še najmanj boleč, saj tako rekoč nima pomena. Olimpija je naredila to, kar je napovedovala, ko je pogledovala v sezono: na tekmah domače lige bo kalila mlade fante. Do tega ima pravico, na določene (izbrane) tekme pa bo odhajala v popolni zasedbi.


S tem bodo Ljubljančani nehote, tako rekoč ne krivi ne dolžni, burili duhove in tudi športnim špekulantom prek stav dovoljevali vrtoglave zaslužke, poleg tega pa bodo nehote vplivali na vrstni red v domači ligi. Enotni smo si, pa ne želimo zmanjševati pomena zmage Šenčurja, da ni vseeno, ali pride Olimpija z Mirzo Begićem ali brez njega. Če bi bila to edina težava, jih zmaji v bistvu ne bi imeli, spali bi mirno, o stresu bi brali v knjigah.
 

Nadarjeni, a jih je preveč


Dejstvo je, da je v ekipi preveč mladih košarkarjev, ki jih Olimpija želi razviti, prodati, zaslužiti in prevzeti vodilno vlogo pri razvoju mladih na Balkanu. Smeli načrti, ki pa imajo lepotno napako. Teh mladih je občutno preveč, za nameček imajo ob sebi premalo kakovosti, da bi se lahko učili od vrhunskih asov, kot je bilo to v preteklosti. Trenerju Petrol Olimpije Zoranu Martiću dobesedno in v prenesenem pomenu zmanjkuje časa. Dobesedno za to, ker se mu je prejšnji teden zgodilo, da so Litovci prej prišli v Ljubljano na tekmo z Olimpijo kot zmaji z gostovanja iz Podgorice.

Zoran Martić se zaveda, da praviloma nima časa za pripravo na naslednjo tekmo. Foto: Uroš Hočevar
Zoran Martić se zaveda, da praviloma nima časa za pripravo na naslednjo tekmo. Foto: Uroš Hočevar

Zato Olimpija resnično nima časa za trening. Ko ga ima, pa ima takšne košarkarje, ki jim treba večkrat razložiti, da razumejo, kaj Martić pričakuje od njih. Izkupiček dveh zmag in petih porazov v regiji je manj od pričakovanega. Bolijo predvsem trije porazi (Cibona, Partizan, Mega Bemax), ko je odločal met, morda dva. Prvi klubi v regiji in tudi doma (včeraj so se v Heliosu razšli s Srbom Jovanom Beaderjem) so že menjali trenerje: Cedevita je odpustila Španca Sita Alonsa, Zadar se je poslovil od Aleša Pipana, Nenad Čanak je zapustil Partizan, Nenad Trajković Igokeo. Trener Budućnosti Aleksandar Džikić je v funkciji mobilizacije svoje ekipe pred črnogorskim derbijem proti Mornarju ponudil odstop, če izgubi tudi tokrat.
 

Po treh tekmah vse jasno


Niza porazov v Ljubljani ne bo gledal nihče. Odgovornost si bosta morala zagotovo porazdeliti trener Martić, ki vodi ekipo, in športni direktor Roman Lisac. Prvemu gre zameriti predvsem igro v obrambi, Martić pa ima še to smolo, da ima v moštvu košarkarje, ki jim dueli niso ravno priljubljene košarkarske prvine. A včasih se je treba predvsem v obrambi tudi stepsti, če ne drugače, zaradi ponosa!

Prva priložnost bo že nocoj, ko bo v Stožicah v 6. krogu lige prvakov gostoval Medi Bayreuth Gregorja Hrovata in Žige Dimca. Drugič in tretjič bo Martić pod drobnogledom v petek, ko ga čaka gostovanje pri Igokei, nato pa še prihodnji vikend domača tekma z FMP. Če želijo zmaji doseči vsaj regionalne cilje, bo treba zmagovati. Sicer bo ceno za rezultate prvi plačal Martić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije