DESKANJE

Tim Mastnak se je omastil z novo prvo stopničko

Celjan na uvodu sezone prideskal zmago v svetovnem pokalu. Drugi triumf v karieri je doživel po popolnih nastopih v Italiji.
Fotografija: Slovensko deskanje je s Timom Mastnakom udarilo že takoj na uvodu sezone. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Slovensko deskanje je s Timom Mastnakom udarilo že takoj na uvodu sezone. FOTO: Tadej Regent

CAREZZA – Slovenski zimski športniki že imajo zmago v tej sezoni svetovnih pokalov. Deskar Tim Mastnak je namreč na uvodni tekmi v Italiji zmagal v paralelnem veleslalomu. V Dolomitih na Južnem Tirolskem je bil boljši od vse konkurence, v finalu pa je za svojo drugo zmago v karieri z naskokom premagal Avstrijca Benjamina Karla. Sedemindvajsetletni Celjan je na progi Pra di Tori v osmini finala najprej ugnal Kanadčana Darrena Gardnerja, nato je bil v četrtfinalu hitrejši od Italijana Aarona Marcha in v polfinalu še od Avstrijca Sebastiana Kislingerja. V finalu se ni ustrašil izkušenega Karla, petnajstkratnega zmagovalca tekem za svetovni pokal; ciljno črto je prečkal s 73 stotinkami sekunde prednosti.
Slovensko deskanje je s Timom Mastnakom udarilo že takoj na uvodu sezone. FOTO: Tadej Regent
Slovensko deskanje je s Timom Mastnakom udarilo že takoj na uvodu sezone. FOTO: Tadej Regent

»Popoln start sezone, ne bi moglo biti bolje,« je bil v ciljnem prostoru za svojo drugo zmago na športni poti nasmejan Mastnak. Prvič je v svetovnem pokalu sicer slavil marca letos v švicarskem Scuolu. Med Slovenci sta se v izločilne boje uvrstila še Žan Košir in Rok Marguč. V kvalifikacijah je Mastnak dosegel četrti, Košir šesti, Marguč pa osmi čas. Ta je nato obtičal v osmini finala, porazil ga je Italijan Roland Fischnaller. Slovenski deskar je sicer začel bolje, a nato zapravil prednost v spodnjem delu proge, končal je na 12. mestu.

Imetnik treh olimpijskih odličij Košir je v osmini finala premagal Francoza Sylvaina Dufourja, nato se mu je četrtfinalni dvoboj z Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem zalomil. Po nizu manjših napak se je po polovici proge znašel malce v ozadju, v veliki želji, da bi nadomestil zaostanek, je nato izgubil ravnotežje in dokončno odstopil, zasedel je končno šesto mesto.
 

Poražena olimpijska junakinja


Nobenih težav pa v izločilnih bojih ni imel Mastnak. Šestnajsti z letošnjih olimpijskih iger v Pjongčangu je bil iz nastopa v nastop bolj suveren, v polfinalu mu je uspel skoraj popoln, s katerim je Kislingerja prehitel za 72 stotink sekunde. Drugi polfinale je bil precej bolj tesen, saj je Karl le za stotinko sekunde ugnal rojaka Prommeggerja. Ta je nato v malem finalu klonil pred Kislingerjem. V ženski konkurenci je zmagala Italijanka Nadya Ochner, ki je v finalu presenetljivo premagala olimpijsko prvakinjo Ester Ledecko. Spomnimo, Čehinja je na zadnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu senzacionalno osvojila zlato odličje tudi v alpskem smučanju – v superveleslalomu.

Tretje mesto je v Carezzi osvojila Nemka ​Ramona Theresia Hofmeister. Edina Slovenka v ženski konkurenci Gloria Kotnik je le za las, za 38 stotink sekunde, zgrešila uvrstitev v izločilne boje, na koncu je zasedla 17. mesto. Mastnakova zmaga in dobre predstave vseh deskarjev so odlična popotnica za naslednjo preizkušnjo v Cortini d'Ampezzo. Jutri bo tam spet na sporedu paralelni veleslalom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije