Tehnični Žan se drži, hitri v krizi

Kranjec tudi po Garmischu vodilni veleslalomist v svetovnem pokalu. Fantje in dekle v hitrih disciplinah razočarali, a moški del ostaja optimističen.
Fotografija: Žan Kranjec po upokojitvi Marcela Hirscherja ostaja veleslalomski kralj. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec po upokojitvi Marcela Hirscherja ostaja veleslalomski kralj. FOTO: Reuters

Najboljši slovenski smučar Žan Kranjec je veleslalomsko preizkušnjo za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu končal na petem mestu, tudi po Bavarskem pa ostaja oblečen v rdečo majico skupno vodilnega veleslalomista. Tekmo je sicer dobil Francoz Alexis Pinturault pred Švicarjem Loïcom Meillardom, tretje mesto je osvojil Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Med dobitnike veleslalomskih točk se je prvič v sezoni prebil Štefan Hadalin, ki je zasedel 25. mesto. »Sem zadovoljen, z rezultatom, smučanjem in pristopom. Ta je bil pravi, napadal sem od starta do cilja. Vse do ravnine sem odsmučal super, nato so se zgodile napake, ki so me stale še boljšo uvrstitev. Če potegnem črto pod tekmo, sem zadovoljen, zaradi konstantnih rezultatov optimistično zrem v nadaljevanje sezone,« je ocenil Kranjec.

»S predstavo obeh naših fantov sem zelo zadovoljen. Prav v Garmischu Žan doslej namreč ni bil uspešen. Tokrat pa se je na tem prizorišču, na podlagi in tudi postavitvi, ki mu ne ustreza najbolj, odlično znašel. Obakrat je napadel, bil večji del v igri za še višjo uvrstitev. Od te sta ga oddaljili manjši napaki na ravninskem delu, tik pred ciljem,« je pojasnil trener Klemen Bergant.

V smuku je zmagal Nemec Thomas Dressen, drugi je bil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, tretji Johan Clarey iz Francije. Slovenci tudi v Bavarskih Alpah niso pokazali, da se vlečejo iz krize (Boštjan Kline 38., Martin Čater 41., Klemen Kosi 45., Miha Hrobat 49.). Slovenska smukaška vrsta je v sezoni osvojila zgolj 16 točk od 600 možnih, omembe vredni uvrstitvi sta bili le na uvodnem smuku 30. novembra v Lake Louisu, kjer je bil Kosi 20., Čater 26. Nato je sledil popoln mrk. A Slovenci so (ne)upravičeno optimisti.

»Bil sem hitrejši kot na treningu. Zgodili so se tudi določeni pozitivni premiki, na teh občutkih bom gradil naprej,« je povedal Kline. »Trening je bil soliden, na posameznih odsekih sem bil zelo hiter. Tudi smučanje na tekmi ni bilo tako zelo slabo, kot kaže rezultat. Razmere na progi so se namreč po številki 30 poslabšale, predvsem vidljivost je bila slaba, svoje je naredila tudi odjuga,« je omenil Čater.

»Po petkovem treningu smo bili precej optimistični, žal pa se na tekmi ni izšlo. Zaradi razmer na progi in tudi smučanja naših fantov,« je ocenil slovenski trener Grega Koštomaj in dodal: »Zavedati se moramo, da je s startnimi številkami, ki jih imajo naši smučarji, za dober rezultat treba prikazati zares dober nastop, v tokratnem primeru celo boljšega od zmagovalca. A s tem se bomo morali ne le sprijazniti, ampak odločno soočiti in spoprijeti. Le tako se bomo lahko kmalu prebili do želenih točk.«
 

Napaka Štuhčeve


V Sočiju, na smučišču Roza Hutor, so najprej zaradi vremenskih razmer, neoptimalnega stanja proge zaradi sonca v spodnjem delu, odpovedali ženski smuk, nato pa dan pozneje le izvedli superveleslalom. Zmago je slavila Italijanka Federica Brignone pred rojakinjo Sofio Goggia, tretja je bila Švicarka Joana Hählen. Ilka Štuhec je za zmagovalko zaostala za tri sekunde, kar je zadoščalo za 24. mesto med 31 uvrščenimi.

»Še ena tekma, ki se ni končala po mojih pričakovanjih. Večji del proge sem sicer odsmučala relativno dobro, le v zadnjem delu se mi ni izšlo. Vedela sem, da bi morala obdržati visoko linijo pri vseh treh zadnjih vratih, a se ni izšlo. Moja napaka. Zakaj pa sem, kljub relativno dobro odsmučanemu zgornjemu in srednjemu delu, tudi v prvih dveh delih proge izgubila toliko časa? Z odgovorom na to vprašanje se z ekipo spopadamo že vso sezono. Čim prej bo treba razvozlati ta problem, delamo na tem,« je po zahtevnem tednu v Rusiji, ki so ga zaznamovale odpovedi smukaških treningov in tekme, povedala Ilka Štuhec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije