SKOKI

Rus odlično sezono nakazal že v Kranju

Timiju Zajcu je po petem mestu v Visli zelo odleglo. Razmišljal je le o tem, koliko lahko še napreduje.
Fotografija: Za zgodovino: Jevgenij Klimov je prvi ruski skakalec z zmago v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Za zgodovino: Jevgenij Klimov je prvi ruski skakalec z zmago v svetovnem pokalu. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Kako hitro se lahko v smučarskih skokih kljub vsemu marsikaj spremeni, čeprav mnogi poudarjajo, da se čez noč ne da veliko postoriti, je pokazala uvodna prireditev 40. sezone svetovnega pokala v Visli ali bolje rečeno: Timi Zajc. Potem ko je bil 18-letni up iz SSK Ljubno BTC še na sobotni moštveni preizkušnji najslabši član naše ekipe, je bil že pičlih 24 ur pozneje s petim mestom na posamični tekmi spet najboljši Slovenec.

Moral prespati slab dan


Da je sposoben tako dobrih (in še boljših) dosežkov, tisti, ki spremljajo njegovo kariero, sploh niso dvomili; na koncu koncev je Timi že na nedavnih pripravah v Oberstdorfu, kjer je bil precej konkurenčen ruskemu skupnemu zmagovalcu poletne velike nagrade Jevgeniju Klimovu, iz skoka v skok potrjeval, da je že blizu svetovnemu vrhu. Po ne najbolj posrečenem petkovem kvalifikacijskem nastopu (118 m/30.) in sobotnih poskusih za pozabo (118,5 m in 100,5 m) je predvčerajšnjim (126 m in 127 m) le dokazal, iz kakšnega testa je.
Za zgodovino: Jevgenij Klimov je prvi ruski skakalec z zmago v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Za zgodovino: Jevgenij Klimov je prvi ruski skakalec z zmago v svetovnem pokalu. FOTO: AFP

Po doslej najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu (prvi med deseterico) se mu je od srca odvalil velik kamen. To je dal jasno vedeti tudi z izjavo, da mu bo poslej – naslednji tekmi bosta konec tedna v Kuusamu – lažje. »V soboto smo imeli slab dan, ki smo ga očitno morali najprej prespati,« je priznal Zajc in namignil, da po uvodni seriji, po kateri je držal četrto mesto, ni bil živčen. »Na to, da bi ga v finalu polomil, nisem pomislil. Ne, razmišljal sem le o tem, koliko lahko napredujem in kako visoko se lahko zavihtim,« je razkril nadarjeni skakalec iz Hramš pri Dobrni, ki je z zelo dobrim (posamičnim) startom potrdil, da njegovi zelo dobri poletni nastopi nikakor niso bili naključni.
 

Začel kot kombinatorec


Da ima tekmovanje za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS) še kako pomembno težo in ga zato nikakor ne gre jemati z levo roko, pa je med drugimi na najlepši način dokazal prav Klimov. Nekdanji nordijski kombinatorec, ki je odlično poletje napovedal že z dvema drugima mestoma na julijski prireditvi za celinski pokal v Kranju, je v plastični različici svetovnega pokala kot za stavo nizal vrhunske dosežke in na koncu povsem zasluženo osvojil lovoriko za najboljšega skakalca v tekmovanju za grand prix.


Na napravi, poimenovani po poljskem šampionu Adamu Malyszu, je 24-letnik iz Perma predvčerajšnjim postal še prvi Rus, ki je okusil slast zmage v pravem svetovnem pokalu. »Vzdušje v Visli je bilo fantastično, vse je bilo popolno. Rad bi se zahvalil poljskim navijačem kakor tudi številnim prostovoljcem, da so izvrstno pripravili skakalnico,« je po svojem največjem uspehu ostal skromen Klimov. Tudi zaradi takšnega razmišljanja ne bi bilo več nobeno presenečenje, če bi bil v vrhu tudi v Kuusamu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije