Rekordno število derbijev

Nogometni konec tedna bodo začeli v Zagrebu, končali v Madridu in Torinu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Naj dežuje in sneži, vremensko godljo naj začini neprizanesljivi zimski veter, z neba pa naj padajo še prekle, si mislijo navdušenci nad nogometno igro. Tako bodo brez kančka slabe vesti preživeli konec tedna pred televizijskimi sprejemniki, saj je urnik nogometnih spektaklov v resnici – spektakularen! Nemara najprivlačnejši sobota in nedelja v tej sezoni prinašata derbije po vsej Evropi, med njimi sta italijanska in španska klasika v Torinu in Madridu.

Najizkušenejši nogometni privrženci, ki so doživljali mikavnost te igre z žogo v železnih časih nekdanje SFRJ, bodo lahko obujali spomine ob najmanj treh derbijih: danes se bosta na Hrvaškem merila Dinamo in Rijeka, ki jo vodi slovenski trener Simon Rožman, jutri bo napočil trenutek za nizozemsko klasiko PSV vs Feyenoord, ob šestih popoldne se bosta spopadla še Partizan in Crvena zvezda, srdita beograjska rivala, nekoč tudi zastopnika športnih interesov zvezne vojske in policije.

To so v resnici slovite nogometne inštitucije z bogato zgodovino tudi v evropskih pokalih, kljub temu pa dandanes pomenijo bore malo v primerjavi s klubi, ki žanjejo interes in pozornost predvsem mlajših ljubiteljev nogometne igre. Derbiji v Eindhovnu, Zagrebu in Beogradu bodo v resnici le ogrevanje za nedeljski večerni spopad, ko bodo številni iskali dodaten televizijski zaslon. Prva bosta odprla večer Juventus in Inter; kluba, ki sta v tem stoletju pobrala tako rekoč vse naslove italijanskega prvaka, tudi v tej sezoni kotirata povsem pri vrhu in bijeta troboj za scudetto z rimskim Laziem.
 

Ronaldo brez pomoči gledalcev


Že 237. uradni derby d'Italia s 111-letno tradicijo bo imel resda lepotno napako: Cristiano Ronaldo in soigralci bodo napadli goste iz Milana brez pomoči gledalcev. Boj s koronavirusom v Italiji je vsesplošen in vlada pri tem ne izbira front. Na igrišču bo šlo za boj pokra uglednih asov: Ronaldo-Dybala proti navezi Martinez-Lukaku.

Še odmevnejši bo španski športno-politični dvoboj v Madridu, kjer se bosta merila še uglednejša, močnejša in bolj izenačena rivala: Real (53 točk) in Barcelona (55).

Tekmeca naj bi začela clasico v podobnih postavitvah 4-3-1-2, pri čemer bo šlo za merjenje moči med napadalnima paroma Bale-Benzema in Messi-Griezmann; prvo navezo bo podpiral umetnik Isco, drugo robocop Vidal, kar morda dovolj zgovorno priča o tem, kaj želi doseči v Madridu gostujoči trener Quique Setien. Če bo obveljalo pri tej kadrovski križanki, seveda. Kdo ve, kako močno bo posegel v enajsterico domači trener Zinedine Zidane, ki mora nekaj spremeniti v primerjavi z zasedbo, ki je pogorela v sredini tekmi lige prvakov proti Manchester Cityju. Pod večjim pritiskom bodo Madridčani – potem ko so zašli v hude težave v Evropi, bi jih morebitni poraz drastično oddaljil tudi iz bitke za španskega prvaka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije