NOGOMET

Po dunajski šoli zmaji spet s purgersko noto

Nogometaši in navijači Olimpije nestrpno pričakujejo novega trenerja. Milana Mandarića je prepričal zagrebški lobi, prihaja Igor Jovičević.
Fotografija: Hrvaški trener Igor Jovičević je pred dvema sezonama vodil Celje, zdaj je pred vrati Olimpije. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Hrvaški trener Igor Jovičević je pred dvema sezonama vodil Celje, zdaj je pred vrati Olimpije. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Ko smo po sobotni tekmi 19. kroga državnega prvenstva nogometnih prvoligašev med Gorico in Olimpijo (1:3) spraševali zdaj že bivšega trenerja zmajev Zorana Barišića o njegovi nadaljnji usodi na trenerskem stolčku prvakov, je odgovarjal diplomatsko, zadržano in prosil, naj spoštujemo položaj, ki da se bo razčistil v prihodnjih dneh.
Hrvaški trener Igor Jovičević je pred dvema sezonama vodil Celje, zdaj je pred vrati Olimpije. FOTO: Leon Vidic
Hrvaški trener Igor Jovičević je pred dvema sezonama vodil Celje, zdaj je pred vrati Olimpije. FOTO: Leon Vidic

Pred njim je bil namreč še zadnji pogovor s predsednikom Milanom Mandarićem, a ne o morebitnem nadaljnjem sodelovanju, temveč o pogojih predčasne prekinitve le-tega. Avstrijski strokovnjak je podpisal pogodbo do poletja 2021, skupaj z njim pa tudi pomočnika Slobodan Grubor (Hrvat z avstrijskim potnim listom) in Turek Murat Topal, zato je vsem skupaj pripadla zajetna odpravnina, najverjetneje šestmesečna plača.

Zato pa je bil Barišić zgovornejši za avstrijski časnik Der Standard, v katerem je razkril, da je v Ljubljani končal svoje delo, in navrgel razlog za slovo. Dunajčan se namreč ni strinjal z napovedano Mandarićevo čistko v slačilnici po nesporazumih z izplačilom nagrade za osvojeno dvojno lovoriko v prejšnji sezoni ter spodrsljajih proti Muri (2:2) in Aluminiju (2:6). »Pri tem ne bom sodeloval. Kljub takšnemu koncu pa je bilo v Ljubljani zabavno. Igrali smo napadalen nogomet, s katerimi so bili navijači zelo zadovoljni,« je Barišić potrdil dobre odnose z igralci, ne pa tudi z Mandarićem.
 

Z ramen padlo veliko breme


Ta je na novogoriškem stadionu ob zmagi Olimpije videl homogenost ekipe in poudarjeno lojalnost Barišiću. Igralci so jasno pokazali, da niso na isti valovni dolžini s predsednikom, čeprav z izjemo kapetana Branka Ilića vsi po vrsti služijo daleč največ denarja prav pod njegovim vodstvom. Tudi ta čas prvi vratar Nejc Vidmar, ki je bil zaradi poškodb dolgo na stranskem tiru.

»Po zmagi proti Gorici nam je z ramen padlo veliko breme. Vemo, kaj se je dogajalo v zadnjih tednih, ne znate si predstavljati, kako težko je bilo. Ta zmaga pripada vsem, vemo, kaj so morali prestati nekateri soigralci, predvsem naš kapetan Branko Ilić in Rok Kronaveter, ki sta sodelovala pri vseh šampionskih rezultatih, pa za strokovno vodstvo. Zmaga je za vse njih,« je dejal Vidmar in dodal: »V zadnjih tednih ni bilo lahko biti igralec Olimpije. Smo pa skupaj v slabih in dobrih časih. Dokazali smo, da smo moštvo. Po hudem porazu v Kidričevem smo zasluženo zmagali v Novi Gorici.«

Barišić je torej bivši trener, najverjetnejši novi strateg pa 45-letni Hrvat Igor Jovičević, ki je bil na Mandarićevem radarju že poleti, a tedaj zaradi obveznosti v drugem moštvu zagrebškega Dinama ni bil prost. Jovičević je v sezoni 2016/17 brez posebnega uspeha na 19 tekmah vodil Celje, ko so ga vodili sporni investitorji iz Ukrajine. Zgodba se je ekspresno sfižila. Za Jovičevića navija tudi od nedavnega uradno vodja mladinskega pogona Olimpije, 50-letni Hrvat Fabijan Komljenović, oba pa izhajata iz zagrebškega, torej purgerskega nogometnega miljeja.

Glede na to, da je MM že odpotoval v ZDA k družini, s katero bo preživel praznične dni, je vprašanje trenerja očitno rešeno, januarja bo sledila še nova kombinatorika v kadrovanju z igralci. Novi šef jih bo zbral 10. januarja na testiranjih, štiri dni pozneje bodo imeli prvi trening. Doma imajo v načrtu tri pripravljalne tekme, še štiri naj bi med 1. in 13. februarjem odigrali na pripravah v Turčiji (Belek). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije