SMUČANJE

Na Finsko po odgovor, kako hitri in dobri so

Pred prvim slalomom sezone v slovenskem taboru precej vprašanj. Glavna aduta Štefan Hadalin in Ana Bucik, Žan Kranjec iz ozadja.
Fotografija: Ana Bucik se ne bi branila ponovitve lanskega nastopa v Leviju, ko je bila 9. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ana Bucik se ne bi branila ponovitve lanskega nastopa v Leviju, ko je bila 9. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Na Finskem je vse nared za uvodna slaloma 53. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Tudi vreme naj bi zdržalo, čeprav so imele vse ekipe v teh dneh na severu Evrope prej slabe kot dobre razmere za delo. V moškem delu karavane upajo, da tekma sploh bo, da se jim ne ponovi Sölden, ko jim je slabo vreme odpihnilo veleslalom.

Ana Bucik se ne bi branila ponovitve lanskega nastopa v Leviju, ko je bila 9. Foto: Matej Družnik
Ana Bucik se ne bi branila ponovitve lanskega nastopa v Leviju, ko je bila 9. Foto: Matej Družnik

»Trenirali smo dva dni, razmere niso bile ravno optimalne. Proga je mehka, brez soli ni šlo. Deževalo je, precej vlage je bilo,« s severa javlja Denis Šteharnik, čigar varovanke bodo danes na startu slalomske proge na Laponskem: Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk. »Za zadnje, četrto mesto, smo imeli kvalifikacije, v katerih sta se pomerili Neja Dvornik in Klara Livk. Odločitev je bila zelo težka, a smo ocenili, da v takih razmerah Livkova naredi več, čeprav je opazen velik napredek pri Dvornikovi,« je pojasnil Šteharnik, ki pravi, da ekipa še ni v optimalni formi.

To je pričakovano, za vse skupaj pa je tudi nekaj objektivnih razlogov. Ana Bucik (danes nastopa na svoji jubilejni 70. tekmi v svetovnem pokalu) je bila bolna, za nameček je na treningu pred Söldnom dobila udarec, zato ji manjka nekaj treninga. »Na začetku sezone se pozna vsaka odsotnost s treninga,« opozarja Šteharnik, ki se zaveda, da se dekleta še navajajo na opremo, potem ko so jo menjala. »Na treningu smo vadili skupaj z Italijankami, predvsem z željo, da naredimo čim bolj podobne razmere kot na tekmi. Rezerv je še precej. Če malce ponazorim: od 60 zavojev je še vedno pet do deset takih, ki jih ne bi smelo biti,« meni Šteharnik.
 

Brez resnih primerjav


Od sredine tedna so na Finskem tudi fantje, točneje Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki sta se povsem posvetila treningu slaloma in pripravi na tekmo. »V četrtek smo celo videli modro nebo, sicer pa vztraja megla,« poroča glavni trener moške vrste Klemen Bergant, a ga veseli spodbudna vremenska napoved za tekmo. »Štefan in Žan komaj čakata tekme, dolgo je že od zadnje v svetovnem pokalu. Resnih primerjav s konkurenco ni bilo, jutri, v nedeljo, bo jasno, kje smo, kam spadamo,« v svojem slogu napove Bergant. Hrabri ga dejstvo, da bo imel Štefan spodbudno startno številko – med 35 in 39.


»S tem bi se dalo priti v drugo vožnjo,« meni Bergant. Precej slabše se piše Kranjcu (mimogrede: 15. novembra je na Finskem praznoval 26. rojstni dan), ki bo moral na zahtevni in mehki progi preseči sebe iz minule sezone, da bi bilo to morda dovolj za druge slalomske točke v svetovnem pokalu. Prve je osvojil 22. decembra 2016 v Madonni di Campiglio. Hadalin na svoji 41. tekmi v svetovnem pokalu lovi osme slalomske točke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije