PLEZANJE

Na balvanih spet odplesala bal

Janja Garnbret petič zmagala v balvanskem svetovnem pokalu. Slovenski uspeh dopolnila Mia Krampl s tretjim mestom.
Fotografija: Janja Garnbret še naprej serijsko zmaguje. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Janja Garnbret še naprej serijsko zmaguje. FOTO: Roman Šipić

MÜNCHEN – Janja Garnbret je zmagala tudi na peti tekmi sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Njen novi podvig je dopolnila 18-letna Mia Krampl, ki je v svojem prvem finalu s tretjim mestom osvojila premierne stopničke. Anže Peharc in Katja Kadić sta v finalu zasedla peto oziroma šesto mesto. Do konca prvega dela letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju, ki je v celoti v znamenju balvanov, je le še junijska tekma v Vailu.
Janja Garnbret še naprej serijsko zmaguje. FOTO: Roman Šipić
Janja Garnbret še naprej serijsko zmaguje. FOTO: Roman Šipić

Garnbretova bo onstran velike luže v Koloradu lovila poseben mejnik, saj še nihče doslej ni osvojil vseh tekem svetovnega pokala na balvanih v eni sezoni. Korošica je bila v Münchnu zelo sproščena in se je vidno zabavala. »Res je bilo čudovito tekmovanje, zelo sem se zabavala, tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in finalu. Množica, ki se je zbrala, mi je dala še dodaten zagon in je bilo res zabavno,« je povedala 20-letna slovenska šampionka.

»V finalu sem čutila nekaj pritiska, a sem si dejala, da tekmujem zato, ker uživam v tem, kar počnem. To je tisto, kar sem tudi naredila. Prišla sem iz izolacije in na flesh, v prvem poskusu, osvojila zadnji balvan. Počutila sem se res odlično. Zdaj, ko sem še tretjič zmagala v Münchnu, si želim zmagati tudi v Vailu. Vem, da bo zelo težko, saj se v Vailu doslej nisem prebila v finale, tako da bom zelo srečna že, če se bom uvrstila vanj,« je še dodala.
 

Lovi zgodovino


Janja Garnbret si je sicer zaradi odsotnosti Japonke Akijo Noguči že pred Münchnom zagotovila svoj prvi naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Na Bavarskem si je priplezala 24. zmago v svetovnem pokalu, v finalu je za štiri smeri potrebovala pet poskusov, le v drugem balvanu je vrh naskakovala dvakrat.

Drugouvrščena Francozinja Fanny Gibert je potrebovala osem poskusov. Julija se bo začela sezona v težavnosti, Korošica pa bo lovila še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018). Če se bodo napovedi uresničile, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

V moški konkurenci je v Münchnu zmagal Avstrijec Jakob Schubert, drugo mesto je pripadlo Čehu Adamu Ondri, tretji je bil Nemec Jan Hojer. Gregor Vezonik in Jernej Kruder sta tekmovanje sklenila na osmem oziroma 11. mestu. V ženskem polfinalu sta tik pod mejo finala na sedmem in osmem mestu ostali Vita Lukan in Lučka Rakovec, Urška Repušič je bila 17. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije